Gezondheid

Last van gehoorschade? Volg dan deze stappen

Als je merkt dat je last hebt van gehoorverlies is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar een audicien gaat. Als je niet op tijd hulp zoekt is de kans dat je gehoorschade erger wordt namelijk erg groot. Een gehoorspecialist kan je helpen de oorzaak van je gehoorverlies te achterhalen en dan kunnen jullie samen de vervolgstappen doornemen. Omdat gehoorschade erg lastig te genezen is het erg belangrijk om verdere schade te voorkomen.

Hoe ontstaat gehoorschade

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe je oor geluiden verwerkt. Je hebt trilharen en haarcellen in je oor, deze gegeven geluiden door aan je oogzenuwen. Je gehoorzenuwen geven het geluid vervolgens door aan je hersenen. Elke haarcel geeft een andere frequentie geluid door. Als je voor langere tijd bent blootgesteld aan je haarcellen en trilhaartjes kapot, het gevolg hiervan is dat geluiden niet meer goed worden doorgegeven.

Hoe meer van deze cellen er kapotgaan hoe groter je gehoorschade wordt. Omdat alle cellen verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van een andere frequentie zal je ook minder goed in staat zijn om geluiden van elkaar te onderscheiden. Ook kan het zijn dat je bepaalde toonhoogtes niet meer kunt horen.

Als je last hebt van een piep of een ruis in je oor nadat je bent blootgesteld aan een hard geluid is dit een teken van gehoorschade. In de meeste gevallen verdwijnt de piep of de ruis na verloop van tijd, maar als je last hebt van ernstige gehoorschade kan je last krijgen van een permanente piep. Als je haarcellen eenmaal beschadigd zijn zullen ze nooit meer herstellen, het is daarom erg belangrijk om gehoorschade te voorkomen. Ga hiervoor dan ook op tijd naar de gehoor specialist.

Hoe ontstaat gehoorschade

Tijdelijke gehoorschade

Als je na een avondje uitgaan een piep in je oor hebt is de kans groot dat je tijdelijke gehoorschade hebt opgelopen. De piep verdwijnt meestal vanzelf. Je gehoor heeft vooral tijd nodig om te herstellen. Het is belangrijk dat je altijd probeert om zo’n piep na het uitgaan te voorkomen, als je vaak last hebt van een piep na het uitgaan is de kans op permanente gehoorschade namelijk erg groot.

Ook is het mogelijk om slechts na een avond permanente gehoorschade op te lopen. Het is daarom belangrijk dat je gehoorschade niet onderschat en altijd goede voorzorgsmaatregelen treft. Een van de manieren om gehoorschade te voorkomen is door het dragen van gehoorbescherming.

Als je uitgaat is het belangrijk dat je altijd goede oordoppen meeneemt. Er bestaan tegenwoordig zelf oordoppen die alleen de muziek dempen, je kunt gesprekken wel gewoon volgen. Ook bestaan er onzichtbare oordoppen. Ook als je een luide hobby hebt als muziek spelen of motorrijden is het belangrijk dat je je gehoor goed beschermd.

Gehoorschade bij jongeren

Tegenwoordig hebben steeds meer jongeren last van gehoorschade. Dit komt omdat ze vaak langdurig zijn blootgesteld aan te harde geluiden. Veel jongeren zetten hun muziek te hard en als je muziek luistert door een koptelefoon zit je oor erg dicht bij de bron van het geluid. Ook luisteren jongeren vaak muziek voor lange periodes achter elkaar, ook dit verhoogt het risico op gehoorschade.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button