Wonen & Lifestyle

Een biodiverse tuin; zo krijg je die!

Ben je op zoek naar meer leven in je tuin? Misschien woon je in een nieuwbouwwijk en hebben de vogels en bijtjes je nog niet helemaal kunnen vinden. Het kan ook zijn dat je niet de juiste manier hebt gevonden om ze naar je buitenomgeving te lokken. Je hebt zelf aardig wat invloed op het aantrekken van allerlei dieren, bijvoorbeeld door selectief te zijn met je beplanting of de inrichting van je tuin. Wat kun je er zelf aan doen om meer biodiversiteit toe te voegen? We leggen het je graag uit, dus lees snel verder!

Een regenton gebruiken

Om een natuurlijke en biodiverse tuin te krijgen is het belangrijk dat er voldoende water is. Water is namelijk ontzettend belangrijk voor alle planten, bloemen en ook diertjes in je tuin. Natuurlijk kun je elke avond met de tuinslang rondgaan, maar er is een betere manier. Door het neerzetten van een regenton kun je regenwater opvangen om dit later in de tuin te sproeien. Je planten worden echt een stuk blijer van regenwater dan water uit de kraan, dus waarom zou je dit niet voor ze opvangen? Hier kun je direct ook je badderschaal voor de vogels mee vullen, zodat die in de zomer ook even kunnen drinken en afkoelen.

Een insectenhotel plaatsen

Hoewel je misschien niet staat te springen van het idee van meer insecten in je tuin, is het wel verstandig om je hier eens in te verdiepen. Sommige insecten zijn namelijk ontzettend nuttig om in de tuin te hebben, zoals bijen. Zij kunnen overwinteren in je insectenhotel en hier eitjes in leggen. In het voorjaar kruipen ze er weer uit om op zoek te gaan naar bloemen. Zo kun je met het hotel bijdragen aan een fijn onderdak voor deze noodzakelijke beestjes en het is ook nog eens een leuk gezicht.

Selecteer je beplanting

Selecteer je beplanting

Wist je dat de soorten beplanting die je uitkiest heel veel impact maken op de mate van biodiversiteit in jouw tuin? Als je bijvoorbeeld meer bijen wilt aantrekken in de tuin, moet je bepaalde bloemen kiezen die zij lekker vinden. Bijen zijn namelijk erg selectief als het op bloemen aankomt, omdat ze hier honing van willen maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar zonnebloemen, klaprozen, gele mosterd of komkommerkruid. Deze trekken de bijtjes aan, waarna de kans ook groter is dat je hotel gevuld wordt. Een ander voordeel is dat zij af en toe wat stuifmeel kunnen laten vallen, waardoor de rest van je tuin ook bestuift wordt.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button