AlgemeenGezondheidZakelijk

Bewaken van de balans tussen werk en privé steeds moeilijker

Werknemers hebben de laatste jaren steeds meer moeite met het bewaken van de balans werk prive. Er zijn verschillende verklaringen voor dit probleem te onderscheiden. Zo nam de werkdruk binnen diverse sectoren fors toe na de uitbraak van de pandemie. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, waar het aantal patiënten in korte tijd explosief steeg. Daar waar van een groei in het personeelsbestand nauwelijks sprake was, mede door de grote tekorten op de arbeidsmarkt. Ook in de logistieke sector nam de werkdruk toe; steeds meer consumenten rekenen op de diensten van een pakketbezorger bij het plaatsen van hun online bestellingen. Het bewaken van de balans tussen werk en privé is essentieel om een burn-out of vergelijkbare klachten te kunnen voorkomen. 

Verschillende manieren om werkstress te verminderen 

Aan de basis van een burn-out ligt vaak niet alleen een overschot aan openstaande taken. Denk ook aan werkstress als gevolg van discussies op de werkvloer, problemen bij de uitvoering van deze openstaande taken, een verminderde samenwerking met externe partijen, enzovoorts. Werknemers hebben baat bij een snelle verlichting van deze werkstress, om een verergering van de bijbehorende klachten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde nachtrust. Onvoldoende nachtrust resulteert vaak in te weinig energie, waarmee je prestaties en effectiviteit sterk afnemen. Het zal enkel nog leiden tot een toename in je werkstress. 

Voor werknemers is het zaak om een vorm van aanhoudende werkstress of een te hoge werkdruk zo snel mogelijk te melden bij de werkgever. Zo kan in een vroeg stadium naar oplossingen worden gezocht. 

Verschillende manieren om werkstress te verminderen

Zorg voor voldoende beweging en neem tijd voor jezelf 

Ook werknemers zelf hebben een bepaalde verantwoordelijkheid in het verminderen van gevoelens van stress. Dit doen zij bijvoorbeeld door regelmatig een ommetje te maken buiten de deur. Een wandeling helpt je de focus te verleggen; in plaats van blijven piekeren, heb je aandacht voor hetgeen er om je heen gebeurt. Ook een uurtje joggen of bijvoorbeeld sporten in teamverband helpt om de focus te verleggen en daarmee gevoelens van stress tegen te gaan. Het stimuleert de nachtrust, waardoor je een volgende werkdag met voldoende energie begint. 

Lukt het je niet om het piekeren te laten stoppen? Kijk eens naar de verschillende mindfulness oefeningen die je relatief makkelijk zelf uitvoert thuis. Op het internet vind je er tal van voorbeelden van. Mindfulness helpt je te ontspannen en af en toe een moment voor jezelf te nemen. 

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button