Algemeen

Geen kartonnen wegwerpbekers meer voor koffie-to-go vanaf 2024

Voor de liefhebbers van koffie voor onderweg, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, is er een opmerkelijke verandering op handen per 1 januari 2024. Dan krijgen zij bij uitgiftepunten van koffie op bijvoorbeeld stations geen kartonnen wegwerpbeker meer mee voor hun koffie. Waarom is dat zo? Omdat het niet meer mag van de Europese Unie! We vertellen er meer over in dit artikel.

Single Use Plastics-regeling

De maatregel wordt genomen in het kader van de Single Use Plastics-regeling (SUP). Deze SUP-regeling is een Europese regeling die al een tijdje van kracht is, maar telkens een stuk aangescherpt wordt. De regeling is gemaakt om wegwerpverpakkingen zo veel mogelijk uit te faseren. Dit omdat ze plastic bevatten en maar één keer gebruikt worden en om die reden niet duurzaam zijn. Maar ook omdat het grote aantal wegwerpverpakkingen voor heel veel afval zorgt, en ook een grote veroorzaker van zwerfafval is. Het feit dat je bij de snackbar of de Chinees moet betalen om je bestelling in een plastic tasje mee te krijgen, is het gevolg van deze SUP-regeling.

Waarom dan geen kartonnen bekers?

Maar terug naar de koffiebekers, want als we het hebben over single use plastics, wat is dan het probleem met kartonnen bekers? Dat is het feit dat deze tóch plastic bevatten in de vorm van een coating aan de binnenkant van de beker. Zonder blijven ze immers niet ‘in vorm’ als er vocht in komt. Hierdoor vallen ze echter wel onder de SUP-regeling, die dicteert dat wegwerpbekers met plastic vanaf 1 januari 2024 niet meer uitgegeven mogen worden, tenzij ze hoogwaardig recyclebaar zijn. En dat is nog niet het geval, maar toch wordt de regeling zonder compromis gehanteerd.

Sinds juli betaal je al extra

Sinds juli betaal je al extra

Vanaf juli 2023 is het overigens al zo dat koffiebekers met plastic erin niet meer gratis weggegeven mogen worden. Uitgiftepunten van koffie (of thee) moeten daar nu een opslag voor vragen. Misschien heb je dat al gemerkt. Zo niet, dan weet je dus bij deze dat het niet alleen de inflatie is die koffie-to-go duurder gemaakt heeft. Alleen dit al was een goede reden om voor een eigen herbruikbare koffie-to-go beker te zorgen, zodat je niet telkens als je koffie afhaalt die toeslag moet betalen. Uiteindelijk kun van dat geld immers zo’n herbruikbare beker financieren. Voor ondernemers opent dit de deur naar een slim relatiegeschenk: zij kunnen dit soort koffiebekers bedrukken met hun logo en weggeven, waarmee ze zowel in een (duurzame) behoefte voorzien als een handig marketinginstrument in handen hebben.

De gedachte achter de SUP-regeling is natuurlijk van de ene kant wel goed te begrijpen. Wegwerpplastic is immers inderdaad een probleem dat we samen moeten zien terug te dringen. Maar veel ondernemers vinden deze nieuwe regels wat al te hardvochtig en rigoureus, en op een bepaald niveau zelfs oneerlijk. Omdat het nog niet mogelijk is om de bekers hoogwaardig te recyclen, is de kans er immers ook niet om voor kartonnen bekers te zorgen die wél aan de eisen voldoen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button