Gezondheid

Langer zelfstandig blijven wonen als oudere? Met deze technische tools kan het!

De wens van vele ouderen is om zo lang mogelijk te blijven wonen in de eigen, vertrouwde omgeving. Niks ten nadele van verzorgings- en bejaardenhuizen, maar er gaat niets boven de eigen omgeving. Het zorgt voor een autonoom, vertrouwd en zelfstandig gevoel. Als kind, geliefde of vriend wil je dit natuurlijk ook zo lang mogelijk faciliteren voor de oudere, maar ook hier zijn grenzen aan. Toch zijn er met dank aan de technische ontwikkelingen van de afgelopen jaren wel een aantal zaken die ervoor zorgen dat dit langer mogelijk is. Welke dat zijn? Lees snel verder.

Alarm accessoires

Het klinkt wellicht heftig, maar is het totaal niet, een alarm voor ouderen. Zo’n ouderen alarm biedt zowel de oudere als de omgeving een extra zekerheid. Deze alarmen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, van een armband tot een horloge. Hierdoor heeft de oudere het altijd op of aan zijn of haar lichaam waardoor het nooit zoeken is naar de alarmknop. Wanneer hij of zij dan is gevallen of er anderszins een noodsituatie ontstaat, kan er snel op de knop gedrukt worden voor hulp.

Apps

Naast het feit dat er met een alarmknop om hulp van een professional gevraagd kan worden, kan deze ook geschakeld worden aan een app. Hiermee kunnen naasten iemand in de gaten houden, zelfs door middel van een tracker. Hiermee laat je iemand met een gerust hart achter in zijn of haar vertrouwde omgeving, en is hulp snel ter plekke wanneer dat nodig is.

Slimme voordeur

Hoe vaak hoor je helaas wel niet in de media dat er ouderen ’s avonds overvallen zijn toen zij de deur open deden voor een bezorger of andere (zogenaamde) visite. Met een slimme deurbel is dit verleden tijd. Hier zit een camera en/of speaker op waardoor de deur niet open hoeft om met de gast voor de voordeur te communiceren. De beelden kunnen op een apart schermpje getoond worden maar ook op de smartphone, alles voor extra veiligheid!

Nooit meer brand

Met de komst van gasloze huizen krijgen we ook steeds veiligere huizen. Door de nieuwe manieren van koken hoeven ouderen niet meer in de weer met vuur en gas. Dit zorgt voor extra veiligheid en is vaak een geruststelling voor de omgeving. Wordt er nog wel gekookt op gas? Overweeg dan inductie of een andere manier van elektrisch koken.

Van boven tot onder

Ook de innovaties zoals trapliften vallen onder voorbeelden van een technologische vooruitgang. Deze zijn de laatste jaren veel beter van kwaliteit geworden en tevens passend voor veel meer situaties. Hiermee kunnen mensen tot zeer hoge leeftijd van boven tot onder vervoerd worden, zonder dat er kans is om te vallen.

Kortom, wanneer je bovenstaande allemaal samenvoegt kun je niet anders dan concluderen dat technologie ook hier voor alles staat. Met een paar geringe investeringen kun je al heel wat leed voorkomen, wat er wellicht voor gaat zorgen dat iemand jaren langer zelfstandig thuis kan blijven wonen!

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button