Gezondheid

Angst voor de tandarts? Helemaal niet nodig!

Google op ‘angst tandarts’ en je ziet meer dan een miljoen zoekresultaten verschijnen. En daarmee is meteen duidelijk dat je niet de enige bent die bang is voor de tandarts. Een kwart van de Nederlanders heeft angst voor de tandarts. Dat is niet niks! 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang dat ze helemaal niet naar de tandarts durven gaan. Gelukkig zijn er handige trucs om je angst voor de tandarts onder controle te krijgen.

Kun je ook slecht slapen omdat het tijd is voor de halfjaarlijkse controle, of heb je controles overgeslagen omdat je het simpelweg niet aandurft om een afspraak te maken? Dan is het goed om te weten dat jouw angst voor de tandarts helemaal niet nodig is. De tandarts is er namelijk niet om je expres pijn te doen, maar om je te helpen gezond te blijven.

Tips voor een bezoek aan de tandarts

Als je rationeel denkt weet je best dat jouw angst voor de tandarts een beetje overtrokken is. Maar dat neemt niet weg dat je die angst wel voelt! Met de volgende tips kun je er voor zorgen dat het maken van een afspraak bij de tandarts een stuk makkelijker wordt, en je een stuk relaxter in de tandartsstoel plaatsneemt.

Zoek een tandarts in de buurt

Woon je in Best? Zoek dan een tandarts in Best. Dat klinkt logisch, maar het gebeurt nog best vaak dat mensen hun tandarts in een andere plaats hebben zitten, omdat ze bijvoorbeeld verhuisd zijn. Als je een lange reistijd hebt om naar je tandarts toe te gaan heb je heel veel tijd om je zenuwachtig te maken. Maar als je de tandarts om de hoek hebt zitten, en je snel even tijdens de pauze van je werk op controle kan, dan is het bezoekje veel minder ‘een ding’.

Vertel dat je bang bent

Je bent ongetwijfeld niet de eerste bij jouw tandarts die bang is om op de stoel plaats te nemen. Een goede tandarts weet hoe hij moet omgaan met deze angst, en hoe hij bange patiënten het beste kan helpen. Dat doet hij bijvoorbeeld door meer tijd te nemen om uitleg te geven over de procedure die gaat volgen, en tijdens een procedure uit te leggen wat er gebeurt. Maar om dit te kunnen doen is het natuurlijk wel belangrijk dat de tandarts weet van jouw angst. Vertel over je angst tijdens het maken van je afspraak, zodat je tandarts er rekening mee kan houden en wat extra tijd kan inplannen.

Luister naar muziek in plaats van naar de tandartsboor

Het eerste waar je aan denkt bij het woord ‘tandarts’ is dat akelige geluid van de tandartsboor. Brrrrr. Maar wat als je dit geluid niet hoort? Dan is het al een stuk minder erg. Door een telefoon mee te nemen kun je op de tandartsstoel via je oortjes luisteren naar je favoriete muziek, in plaats van naar het gebruik van alle medische instrumenten. Bedenk bovendien dat de tandartsboor niet altijd gebruikt hoeft te worden. Het kan zomaar zijn dat je een controle met vlag en wimpel doorstaat.

Luister naar muziek in plaats van naar de tandartsboor

Een bezoek aan de tandarts doet meestal geen pijn

Als je angst hebt voor de tandarts is het goed om te weten dat een bezoekje eraan vaak helemaal niet zeer doet. Tandartsen werken met de nieuwste technieken en tegenwoordig zijn de meeste behandelingen pijnloos. Met dat in gedachten kun je, mede dankzij de genoemde tips, voortaan met een gerust hart je gebit laten controleren of repareren en daarmee toekomstige tandpijn voorkomen, zodat je weer vrolijk lachend door het leven gaan.  

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button