Wonen & Lifestyle

Hoe maak jij jouw huis veiliger?

Jouw huis moet een veilige thuishaven zijn. Maar door de toename van elektrische apparaten, neemt ook de kans op kortsluiting en brandgevaar toe. Wat kun je eraan doen om deze kans te verkleinen? Hieronder lees je een aantal tips.

Rookmelder verplicht in alle woningen

Vanaf juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping van een woning een rookmelder te hebben. Dit was al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar geldt vanaf juli dus voor alle woningen. De meeste slachtoffers ten gevolge van brand vallen ‘s nachts. Hierbij ademen ze dan rook in. Dit komt doordat je reuk wordt uitgeschakeld als je slaapt. Het is daarom zeker van belang om een rookmelder in huis te hebben.

Er wordt daarnaast ook onderscheid gemaakt tussen een rookmelder en hittemelder. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de ruimte waarin je hem gaat plaatsen. Het kost misschien even tijd om uit te zoeken welke melders je nodig hebt voor jouw huis. Maar door deze tijd hieraan te besteden, kun je heel lang op een veilige manier vooruit.

Rookmelder verplicht in alle woningen

Groepenkast voorbereid op de toekomst

Steeds met apparatuur in huis werkt op stroom. Maar niet alleen het aantal apparaten neemt toe, maar ook de hoeveelheid stroom wat een apparaat nodig heeft. Denk eens aan laadpalen, kookplaten of jacuzzi’s. Deze moeten vaak aangesloten worden op krachtstroom. Om dit veilig te laten gebeuren (en om het überhaupt mogelijk te maken) heb je een 3 fase groepenkast nodig. Bij een bedrijf zoals Elektramat vind je dit soort groepenkasten en ze kunnen je ook adviseren welke het beste bij jouw situatie past. 

Gebruik de juiste materialen

Deze laatste tip klinkt heel erg logisch, maar helaas gaat het toch nog vaak fout. Gebruik altijd de juiste elektromaterialen. De materialen zijn getest en gekeurd op het gebied waar ze voor gebruikt dienen te worden. Ga je ze gebruiken met een ander doel, dan is het niet gegarandeerd dat dit veilig is. Om van jouw huis een veilige omgeving te maken is dit dus zeker een belangrijk aandachtspunt.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button