Baby & Kinderen

5 tips om je kind van bedplassen af te helpen

Kinderen leren gedurende hun eerste levensjaren ontzettend veel. De belangrijkste ontwikkelingen worden door het consultatiebureau gevolgd om afwijkingen in de gemiddelde leercurve tijdig te signaleren. Daarnaast ontkom je er als ouders ook niet echt aan je opgroeiende kind te vergelijken met andere kinderen. Doordat je hierover met andere ouders praat. En doordat er online zoveel informatie te vinden is over wat kinderen op een bepaalde leeftijd ongeveer allemaal zou moeten kunnen. Bijvoorbeeld als het gaat om zindelijkheid. Maak je je zorgen omdat je kind nog wel eens in bed plast? Hieronder vind je handige tips, en lees je meer over hoe terecht je zorgen eigenlijk zijn.

Zindelijk zijn, zowel overdag als ‘s nachts

Zindelijkheid is een van de grote mijlpalen tijdens de eerste jaren van je kindje. Voor zowel je kindje als jou als ouder is het een grote stap van luiers, naar plassen en poepen op een potje en het toilet. Er wordt overigens wel nog een belangrijk onderscheid gemaakt tussen zindelijkheid overdag en ’s nachts. Het is zeker niet ongebruikelijk dat een kindje dat overdag al zonder luier kan, pas een half jaar later ’s nachts droog blijft. Lukt dit laatste maar niet? Hieronder lees je vijf handige tips.

Stoppen met bedplassen: 5 tips

Stoppen met bedplassen 5 tips
  • Blijf kalm en geduldig! Natuurlijk slaap je liever de hele nacht door, maar vergeet niet dat bedplassen niet expres gebeurt. Straf werkt contraproductief, dus kies liever een positieve en vriendelijke benadering als je kindje een nacht droog is gebleven.
  • Laat je kindje vanaf drie jaar oud geen luiers meer dragen. Luiers absorberen tegenwoordig zo goed, dat ze eigenlijk best gemakkelijk en comfortabel zijn. Doordat kinderen vies en nat ondergoed een stuk vervelender vinden, zullen ze eerder geneigd zijn hun behoefte even op te houden en naar het toilet te gaan.
  • Laat je kindje voordat je zelf gaat slapen nog even een keer naar het toilet gaan.
  • Maak je kindje ’s nachts een of meerdere keren wakker om naar het toilet te gaan.
  • Gebruik een plaswekker, bijvoorbeeld die van Dryly. Een dergelijke speciale onderbroek met vochtsensor geeft al bij de eerste druppels vocht een signaal waardoor je kindje wordt gewekt. In een reflex zal hij of zij de plas ophouden, en naar de wc gaan.

Wanneer is bedplassen een probleem?

Het zenuwstelsel van de meeste kinderen ontwikkelt zich tussen de twee en vier jaar zodanig dat het een volle blaas kan voelen. Op dat moment kan een kind leren de bekkenbodemspieren aan te spannen en zo controle te houden over de blaas. Vergeet echter niet dat zindelijkheid zowel een fysiek als emotioneel proces is. Niet ieder kind doorloopt dit even snel, erfelijkheid en geslacht spelen een rol en medische of emotionele problemen zijn van invloed erop. Bedplassen wordt pas als problematisch gezien als het een vijf- of zesjarige betreft die gedurende de afgelopen drie maanden vaker dan tweemaal per week in bed heeft geplast, of een zevenjarige die minimaal eens per maand nog in bed plast.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button