Alberto Contador wint Tour de France 2009

2009 – De Spanjaard Alberto Contador won de 96e editie van de Tour de France. Hij wist Andy Schleck en Lance Armstrong, die zijn comeback maakte, met een ruime voorsprong voor zich te houden. 

Aan de 96e Ronde van startten in Monaco 180 renners die uitkwamen voor 20 teams. De totale lengte van de 21 etappes was 3345 kilometer. Alberto Contador had in 2007 de Tour de France al eens op zijn naam geschreven, maar moest in 2008 de eer laten aan Carlos Sastre. Voor 2009 was hij opnieuw de grote favoriet.

Fabian Cancelara won de tijdrit en reed vervolgens vijf dagen in de gele trui. Vanaf de zevende tot en met de veertiende etappe reed Rinaldo Nocentini in de gele trui, waarna Contador de macht greep. In de zevende etappe had Alberto Contador al veel tijd gewonnen op zijn concurrentie, maar Nocentini bleef hem toch enkele seconden voor. In de vijftiende etappe demarreerde Contador opnieuw, om ruim tweeënhalve minuut op Nocentini te pakken.
Vervolgens kwam de gele trui niet meer in gevaar en kon Alberto Contador met meer dan vier minuten voorsprong de laatste etappe naar Parijs rustig uitrijden.

Zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong maakte in 2009, na vier jaar afwezigheid, zijn comeback in de Tour de France. Armstrong eindigde op de derde plek, meer dan vijf minuten achter zijn ploeggenoot van Astana, Contador.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*