Olympische Spelen Innsbruck

1976 – De wintereditie van de Olympische Spelen van 1976 waren toegewezen aan Denver, maar door bezwaar van de bevolking werd Innsbruck tussen en 15 februari 1976 de gastheer van de Olympische Winterspelen.

De 12e Olympische Winterspelen had 37 deelnemende landen die samen 1.123 sporters afvaardigden. Er deden 231 vrouwen mee.

De 3 bronzen medailles van Nederland kwamen allen op naam van de schaatser Hans van Helden. De enige gouden medaille was voor Piet Kleine die de 10.000 meter schaatsen won.

Een belangrijk incident vond plaats bij het langlaufen. Een Oost Duitse langlaufer werd op een onbewaakt deel van het parcours omvergelopen door een onbekend gebleven man. De langlaufer raakte geblesseerd waardoor kans op een gouden medaille verloren ging.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*

Olympische Spelen Innsbruck

– Het Oostenrijkse Innsbruck was tussen en 9 februari 1964 voor 1091 sporters gastheer van de Olympische Winterspelen.

Nederland vaardigde zes sporters af. De meest succesvolle van deze zes, was de enige vrouw Sjoukje Dijkstra. Ze won de eerste gouden medaille bij de Olympische Winterspelen voor Nederland uit de geschiedenis. De andere medaille die Nederland won, was voor Kees Verkerk. Hij won zilver op de 1500 meter schaatsen.

Bij het bobsleeën gebeurde iets heel opmerkelijks. De Italiaan Monti, acht maal wereldkampioen, zorgde ervoor dat zijn Engelse concurrenten hem voorbleven in het klassement. De Engelsen konden bij de laatste afdaling niet starten omdat er een bout afgebroken was. Monti stond de bout van zijn bob af. Hierdoor werden de Engelsen alsnog eerste.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*