Evert van Benthem wint Elfstedentocht

1985 – Het was alweer twee decennia geleden, maar in 1985 werd er weer een Elfstedentocht gereden. Met een recordtijd van 6.47.44 uur werd de dertiende Elfstedentocht gewonnen door Evert van Benthem.

De laatste Elfstedentocht dateerde alweer uit 1963. Er was sinds kort een nieuwe voorzitter van de Vereniging der Friesche Elfsteden en hij mocht in zijn eerste jaar direct een nieuwe Elfstedentocht organiseren. Op 18 februari sprak hij, na lang speculeren, de verlossende woorden; "It giet troch".

Ondanks dat het een beetje dooide, kon de tocht der tochten gewoon doorgaan. De tocht werd een waar mediaspektakel, maar ook een nationaal feest. Overal langs het parcours stonden mensen met spandoeken en waren er allerlei orkesten om de rijders en rijdsters aan te moedigen. Er deden 276 wedstrijdschaatsers en meer dan 16.000 toertochtschaatsers mee aan de Elfstedentocht van 1985.

Evert van Benthem won de wedstrijd door in een eindsprint drie medekoplopers te verslaan. In de loop van de dag werd het ijs steeds minder en kwam er water op te liggen. Toch wisten 11.570 toerrijders de Elfstedentocht uit te rijden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*