Afscheidswedstrijd Johan Cruijff

Afscheidswedstrijd Johan Cruijff

Afscheidswedstrijd

1978 – Nadat Johan Cruijff was gestopt met voetballen organiseerde een afscheidswedstrijd. Bayern München kwam naar het Olympisch Stadion, maar weigerde mee te werken aan een mooi afscheid. München won met 8-0.

Johan Cruijff  had op 31-jarige leeftijd, na een mooie carrière, besloten te stoppen als betaald voetballer. Op 15 november 1964 maakte Johan Cruijff, de tweede fulltime profvoetballer van , zijn debuut in de Eredivisie. Hij speelde meer dan 700 wedstrijden voor onder andere Ajax, Barcelona, Los Angeles Aztecs en Feyenoord en scoorde daarin 392 keer. Cruijff speelde ook voor Oranje en bereikte in 1974 de finale van het WK voetbal in Duitsland. Johan Cruijff werd gezien als één van de beste voetballers ooit.

Voor aanvang van zijn afscheidswedstrijd kreeg Cruijff een gouden horloge en een kleurentelevisie. Het Olympisch Stadion was uitverkocht en wereldwijd keken miljoenen mensen naar de wedstrijd. Het werd echter geen feestelijke wedstrijd. De Duitsers zinden vermoedelijk nog op wraak na grote nederlagen in 1972 en 1973 tegen Ajax. Daarnaast voelden de spelers van Bayern München zich tekort gedaan. Er was geen ontvangst op Schiphol en tijdens de warming up werd vanaf de tribune onder meer ‘Nazi-Schweine’ geroepen.

München speelde daarom zeer geconcentreerd tegen een ontspannen Ajax. Johan Cruijff leed in zijn afscheidswedstrijd zijn grootste nederlaag ooit. Hij werd direct na de 0-8 gewisseld. In mei 2006 boden enkele voormalige spelers van Bayern München alsnog hun excuses aangeboden voor deze wedstrijd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*