Bouwwerken

Dijk richting Marken gedicht

Dijk richting Marken gedicht
Dijk richting Marken gedicht

17 oktober 1957 – Het laatste gat in de 1600 meter lange dijk die het eiland Marken verbond met het vasteland werd feestelijk gedicht, waarmee een einde kwam aan de slechte bereikbaarheid van Marken.

Door de aanleg van de Afsluitdijk was de visserij op Marken afgenomen en moest men steeds vaker werk zoeken op het vasteland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was men, als werkverschaffingsproject, begonnen met een dijk vanaf Marken aan te leggen richting Volendam. Deze dijk diende als voorbereiding voor het inpolderen van land, maar deze dijk werd nooit afgemaakt en het gebied niet drooggelegd.

Op de dijk, die Marken met Noord Holland verbindt, zou een weg aangelegd worden, zodat men snel en makkelijk van en naar Marken kon. Voor forensen was dit een enorme verbetering, ten opzichte van de veerpont waar men dagelijks gebruikt van maakte.

Het duurde tot 1959 voordat men via de nieuwe dijk naar Marken kon komen. Het kostte veel tijd om de weg aan te leggen, maar de bevolking op het eiland was ook sterk verdeeld over de route van de verbindingsweg.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button