Zakelijk

Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt?

Iedere ondernemer kan te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid. Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) werkt, kun je zelf arbeidsongeschikt raken. Heb je mensen in loondienst? Dan kunnen zij mogelijk niet meer werken als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Ondanks dat dit regelmatig voorkomt, bestaat er veel onduidelijkheid over. Zowel zzp’ers als ondernemers met personeel in dienst weten vaak niet wat er gebeurt als iemand arbeidsongeschikt raakt. Zonde, want dit zorgt er mogelijk voor dat je verkeerde keuzes maakt op dit gebied. Daarom vertellen wij je in deze tekst precies wat er gebeurt bij arbeidsongeschiktheid.

Wanneer is iemand arbeidsongeschikt?

Als je ziek bent, ben je niet per definitie arbeidsongeschikt. Je kunt weliswaar niet werken, maar dit is vaak maar tijdelijk. Dit geldt eveneens als je bijvoorbeeld een been hebt gebroken. Je bent dan wat langer uit de roulatie, maar vaak kun je binnen 6 tot 8 weken weer aan de slag. Helaas is geestelijk of lichamelijk letsel niet altijd zo snel verholpen. Sommige mensen blijven er zelfs langer dan twee jaar mee lopen. Is dit het geval? Dan is iemand arbeidsongeschikt.

Wanneer is iemand arbeidsongeWanneer is iemand arbeidsongeschiktschikt

Verzeker jouw medewerkers voor arbeidsongeschiktheid

Ben je eigenaar van een bedrijf en heb je personeel in dienst? Dan is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten voor jouw medewerkers. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering mag bijvoorbeeld niet ontbreken. Als werkgever ben je verplicht om deze verzekering af te sluiten als je personeel in dienst hebt. Hierdoor wordt jouw personeel ‘gewoon’ doorbetaald in het geval van arbeidsongeschiktheid.

Het is niet wenselijk als je arbeidsongeschikte medewerkers uit eigen zak moet betalen. Daarom sluit je een WIA werknemersverzekering af. Dankzij deze verzekering ben je verzekerd van inkomen voor personeel dat arbeidsongeschikt is. Je betaalt weliswaar premie voor deze verzekering, maar je zorgt er wel voor dat arbeidsongeschikte medewerkers een goed inkomen houden. Medewerkers die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt zijn, hebben namelijk recht op de wettelijke WIA-uitkering van het UWV. Met de WIA werknemersverzekering vul je dit inkomen aan.

Hoe zit het voor zzp’ers?

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er)? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor jouw inkomen. Als je arbeidsongeschikt raakt, kun je niet aan het werk. Dit betekent dat er ook geen geld binnenkomt. Reden genoeg om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Je zorgt in dat geval voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. De verzekeraar waarbij je deze verzekering afsluit, keert jou in dat geval iedere maand een bedrag uit. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over jouw financiële situatie.

Wanneer je als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, bepaal je zelf hoe deze verzekering eruit komt te zien. Je kiest bijvoorbeeld zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. Hoe hoger dit bedrag, des te meer premie je betaalt. Kies overigens nooit voor een lager bedrag omdat je wilt besparen. Nee, want het is belangrijk dat je zo goed mogelijk verzekerd bent. Bereken daarom eerst hoeveel je per maand minimaal nodig hebt en sluit dan pas een arbeidsongeschiktheidsverzekering af.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button