Wonen & Lifestyle

Kerstkransen, kerstlampjes en meer: aan welke kleine kerstdecoraties kun je denken in huis?

Het lijkt vaak zo te zijn dat kerstversieringen altijd maar groot, groter, grootst moeten zijn. Veel mensen pakken behoorlijk uit – wat ook zeker gezellig staat in huis. Maar als je de kerstdecoratie liever minimalistisch houdt, of als je een kleine woning hebt, kun je juist ook aan kleine kerstdecoraties denken. Die zijn net wat rustgevender en nemen net wat minder plek in beslag. Je kunt ze tevens kiezen als aanvulling op je verdere decoratiestukken! Dít zijn de leukste ideeën voor kleine kerstversieringen.

Kerstkransen

We denken direct aan de kerstkrans! Hier is namelijk altijd nog wel een plekje voor te vinden aan de deur of aan de muur. En zo’n krans staat enorm gezellig. Al zou je enkel een kerstkrans in huis halen, en verder niets doen qua versieringen in de woning, haal je alsnog het kerstgevoel in huis. Je kunt kerstkransen op allerlei locaties kwijt: aan de voordeur of poort buitenshuis, maar ook aan een deur binnenshuis. Of hang ‘m voor het raam of aan de muur! Heb je een schoorsteen in huis? Hang ‘m dan boven de schoorsteen op. Je kunt misschien zelfs meerdere kransen in huis halen, als je niet kunt kiezen.

Kerstkransen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten te vinden. Een handige tip: kies voor een kunstkerstkrans, aangezien deze krans om weinig onderhoud vraagt. Als je met echte dennennaalden aan de slag gaat, valt de krans immers uit. Daar heb je met kunsttakken helemaal geen last van. En kunsttakken ogen vandaag de dag enorm realistisch! Na het kerstfeest kun je de krans opbergen, om ‘m volgend jaar gewoon weer te gebruiken. Wil je de krans extra laten opvallen? Kies dan een design met verlichting erin. LED lampjes zijn een slimme keuze: deze lampjes zijn heel energiezuinig. Zo kun je de krans met verlichting dus lekker vaak aan hebben staan!

Kerststukje op tafel

We worden er altijd weer vrolijk van: een kerststukje op tafel! Of op een kastje, dat kan uiteraard ook. Heb je nog ergens een hoekje vrij, op de eettafel of bijzettafel? Richt hier dan zo’n gezellig stukje in. Een kerstkrans komt je hier bijvoorbeeld ook van pas: deze kun je neerleggen op de tafel. Maar er zijn nog meer items die je kunt gebruiken voor een kerststukje! Kijk eens om je heen als je buiten een wandeling maakt: kastanjes, bladeren, takken, eikeltjes en pluimen kun je goed gebruiken. Er mogen best wat verschillende gezelligheden bij elkaar liggen in het stukje – die rommeligheid maakt het gezellig.

Zorg ook weer voor verlichting in je kerststukje. Een lichtsnoer past hier bijvoorbeeld goed tussen, als het stukje in de buurt van een stopcontact staat. Maar je kunt ook stompkaarsen tussen het geheel zetten, of waxinelichtjes in een leuke kaarsenhouder. Als het stukje ’s avonds kan oplichten, valt het geheel absoluut op!

Kleine kerstboom

Kleine kerstboom

Heb je geen plaats voor een grote kerstboom, of heb je geen zin of tijd om een enorme boom in huis te halen? Kies dan voor een kleine kerstboom! Eigenlijk staat dit net zo sfeervol in huis. Een kleinere boom kun je ook gewoon op een meubelstuk of verhoging zetten: de boom hoeft niet per se op de grond te staan. Dit kan al ruimtebesparend werken. Zet bijvoorbeeld een klein boompje op de hoek van een tafel, op het tv-meubel of in de vensterbank. De kans is groot dat hier nog wel een plekje te vinden is.

Je kunt een echte kerstboom in huis halen, in een klein formaat. Al zijn deze bomen toch al gauw best een beetje groot: zo worden ze nu eenmaal verkocht. Als je kijkt naar kunstkerstbomen, heb je vaak veel meer keuze voor een kleiner boompje. Dit kan zelfs een miniboompjes zijn, mocht je echt geen plek hebben. Het is tevens een aanrader om aan een alternatief boompje te denken. Van hout, vilt, bamboe of porselein bijvoorbeeld! Dat oogt toch weer heel anders – het is leuk om hiermee af te wisselen.

Een paar kerstballen en kerstornamenten in huis

Kerstballen en kerstornamenten horen uiteraard ook bij de decembermaand. Maar als je een kleine kerstboom in huis haalt, of misschien zelfs geen kerstboom, is het wel lastiger om ze een plekje te geven. Gelukkig kun je de kerstballen en kerstornamenten op nog meer manieren kwijt in huis! Maak een selectie, en geef ze bijvoorbeeld een plekje bij je kerststukje op tafel, waar we het hierboven al over hadden. Heb je een zwevende hanglamp boven de eettafel hangen? Hier kun je ook kerstballen aan bevestigen met een touwtje. Of hang ze aan een touwtje of lint op aan de deur, voor het raam of aan het plafond. Als je er een beetje creatief over nadenkt, zijn er veel opties mogelijk!

Kerstdecoratie aan de muur

Om ruimte te besparen, kun je tot slot denken aan kerstdecoratie aan de muur. Maak bijvoorbeeld de vorm van een kerstboom na aan de muur, van dennentakken, gedroogde takken of tape. Dit is zelfs een ware kersttrend. Zo hoef je eigenlijk helemaal geen echte kerstboom meer in huis te halen: ideaal in een kleine woonkamer!

Ook een lichtslinger staat beeldig aan de muur, of een opvallend lichtgordijn. Kerstkransen zijn tevens een fraaie optie, zoals hierboven benoemd. Of kies voor een kleurrijke kerstster – het liefst natuurlijk ook met verlichting.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button