Wonen & Lifestyle

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe radiator?

Niet elke radiator is geschikt voor elke ruimte. Het is daarom belangrijk om te weten waar je op moet letten als je naar nieuwe radiatoren zoekt. Er zijn drie aspecten die je uiteindelijke keuze kunnen bepalen: het vermogen, de aansluiting en de soort radiator. We gaan hier in dit artikel dieper op in.

Het vermogen

De grootte van de ruimte bepaalt grotendeels welk vermogen jouw nieuwe radiator nodig heeft. Daarnaast is het goed om te kijken naar je huidige radiatorvermogen en of dit voldoende verwarmt. Je kunt het vermogen zelf berekenen: je berekent eerst de inhoud van de ruimte, dit doe je door lengte × breedte × hoogte te doen.

Daarna vermenigvuldig je dit met het vermogen dat je nodig hebt voor de gewenste temperatuur. Dit ligt tussen de 70 en 93 watt:

  • Badkamer heeft ongeveer 24 graden nodig: 93 Watt is nodig om een vierkante meter te verwarmen
  • Woonkamer heeft ongeveer 22 graden: 85 Watt is nodig per vierkante meter
  • De keuken heeft ongeveer 20 graden: 77 Watt is nodig per vierkante meter
  • Toilet en slaapkamer heeft 18 graden: 70 Watt per vierkante meter nodig

Heb je een zeer goed geïsoleerde ruimte? Dan kun je de Wattage met 10% verminderen.

Heb je een matig geïsoleerde ruimte? Dan kun je de Wattage met 15-40% verhogen.

De aansluiting

Voor de juiste aansluiting moet je nagaan in welke ruimte de radiator komt te staan, hoeveel ruimte hij in beslag neemt en of er al een aansluiting zit. Door je radiator op een goede plek te plaatsen zorg je voor optimale gebruik van de warmte en energie. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg ruimte hebt voor de radiator, let daarbij op dat hij ongeveer 5-10 centimeter van de muur komt te hangen. Verder is het handig om te weten waar de huidige aansluitingen zitten zodat je hier efficiënt gebruik van kunt maken en geen overbodige muren en vloeren open breekt.

Soort radiator

Soort radiator

Er zijn verschillende radiatoren voor verschillende doelen. Jouw keuze hangt daarnaast ook af van je budget en smaak. Zoek je een efficiënte, budgetvriendelijke en basic radiator? Dan kom je uit op paneel- en kolomradiatoren. Wil je de radiator in je badkamer vervangen? Dan is een verticale paneelradiator of een handdoekradiator de beste keuze. Een plintradiator is een radiator die ongeveer een derde van de hoogte van een normale radiator heeft, deze is daarom goed te combineren met een laag doorlopend raam. Allerlaatst is er nog de designradiator. Deze radiator kan een van de genoemde radiatoren zijn, maar met een mooi en uniek design uiterlijk.

Heb je een idee gekregen waar je naar zoekt?

Dan kun je op radiatoraanbiedingen.nl op zoek gaan naar de radiator die bij jouw situatie past. Met een handige tool kun je gemakkelijk zoeken naar een radiator die in jouw ruimte past en deze voor een scherpe prijs in huis halen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button