Algemeen

Het verschil tussen een lening en rekening courant

Een lening en rekening courant worden regelmatig met elkaar verward. Dit komt doordat beide financieringsvormen behoorlijk op elkaar lijken. Ondanks dat ze de nodige overeenkomsten hebben, zijn er ook flink wat verschillen. Om een goede keuze te kunnen maken tussen beide opties, is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen een lening en een rekening courant is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst gaan we namelijk uitgebreid in op het verschil tussen een lening en een rekening courant.

Wat is een rekening courant?

De meeste mensen weten wat een lening is. Als je deze financieringsvorm aanvraagt, maakt een geldverstrekker het bedrag in één keer naar je over. Je lost iedere maand een gedeelte van de lening af, zodat het geleende bedrag aan het einde van de looptijd is terugbetaald. Een rekening courant zit anders in elkaar. Via zo’n rekening worden namelijk kleine bedragen over en weer geboekt. Bedragen die op deze rekening worden geboekt, worden constant met elkaar verrekend. Heb je een besloten vennootschap? Dan kun je een privé rekening laten betalen door de BV, door gebruik te maken van een rekening courant. Je stort het bedrag later weer terug naar de BV.

Rekening courant en rente

Naast de werking en het gebruik zijn er nog meer verschillen tussen een lening en een rekening courant. Dit wordt duidelijk als we naar de rente over een rekening courant kijken. Er wordt namelijk geen rente in rekening gebracht bij bedragen tot 17.500 euro. Dit geldt overigens alleen voor bedragen die je opneemt van of overmaakt naar de rekening. Als je geen rente over het geld op de rekening courant wilt betalen, moet je ervoor zorgen dat het bedrag op de rekening nooit boven de 17.500 euro uitkomt. Gebeurt dit wel? Dan wordt er rente berekend over het hele bedrag dat op de rekening staat.

Rood staan op een rekening courant

Rood staan op een rekening courant

Aangezien er soms meerdere rekeningen betaald worden van een rekening courant, kan het voorkomen dat je rood komt te staan. In dat geval is er sprake van een rekening courant krediet. Dit betekent niet direct dat jij je zorgen moet maken, want ondanks de roodstand kun je meestal alsnog betalen met een rekening courant. Er is overigens wel een grens tot waar je rood kunt staan. Toch is rood staan niet aan te raden, want je betaalt rente over het bedrag dat je rood staat. Hierdoor kan een rekening courant ineens een stuk minder interessant zijn dan dat hij op voorhand leek.

Wat is de beste financieringsvorm voor jouw bedrijf?

Twijfel je tussen een lening zakelijk en een rekening courant? Kijk dan naar het bestedingsdoel. Wanneer je op zoek bent naar een manier om een langlopende investering te financieren, kun je het beste voor een zakelijke lening kiezen. Ben je op zoek naar krediet om de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen? Dan kun je beter voor een rekening courant kiezen. Je gebruikt deze rekening alleen als je het nodig hebt. Vandaar dat deze financieringsvorm vooral geschikt is voor bedrijven die op de korte termijn geld nodig hebben.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button