Wonen & Lifestyle

Schutting zelf maken of niet?

Ga je een schutting in de tuin plaatsen? Dan zijn er veel keuzes te maken. Bijvoorbeeld of je zelf aan de slag gaat met tuinhout of liever kiest voor een kant en klare oplossing. Beide hebben voordelen en nadelen. 

Zelf een schutting maken

Als je helemaal zelf wilt bepalen hoe je schutting eruit komt te zien, dan kun je deze het beste zelf maken. Je kunt dan zelf de houtsoort kiezen en de hoogte bepalen. Het is wel handig als je enige kluservaring hebt, want de tuinafscheiding moet uiteraard wel recht en stevig komen te staan. Je kunt dan ook het beste van tevoren een tekening maken en een overzicht van alle materialen die je nodig hebt.  

Meestal wordt een schutting van hout gemaakt, omdat het een natuurlijke uitstraling heeft en bij elke soort tuin past. Maar er zijn verschillende houtsoorten waar je uit kunt kiezen. Geïmpregneerd grenenhout is bijvoorbeeld voordelig in aanschaf en heeft een mooie lichte kleur. Daarnaast is het vrij eenvoudig te monteren. Een nadeel is de duurzaamheid, wil je graag lang plezier van je schutting dan kun je beter kiezen voor hardhout. Hout heeft een mooie natuurlijke kleur, maar tegenwoordig kun je ook steeds meer gekleurd hout kopen. Zo kun je dus ook zelf een mooie zwarte of witte schutting maken.

Schutting kopen

Schutting kopen

Zie je het niet zitten om zelf een schutting te maken, dan is een kant en klare schutting een betere keuze. Er zijn veel soorten en maten schuttingen, waardoor je dus ook veel vrijheid hebt in het bepalen hoe je schutting eruit komt te zien. Kant en klare tuinschermen zijn het meest populair, omdat deze ook vrij snel te plaatsen zijn. Er zijn tuinschermen van verschillende houtsoorten, zoals geïmpregneerd hout en hardhout. Daarnaast kun je kiezen voor composiet, wat een combinatie is van kunststofvezel en houtvezel. Daardoor is het heel sterk en goed bestand tegen vocht. Composiet gaat dan ook erg lang mee en is daarom een mooi alternatief voor hout. Bovendien kun je ook composiet kopen met een houtnerf erin, dat lijkt op echt hout, maar het gaat veel langer mee.

Naast houten schuttingen kun je ook kiezen voor een combinatie van hout en beton, door bijvoorbeeld een houten schutting te plaatsen met betonnen palen. Die gaan langer mee dan houten palen en dus geniet je langer van je schutting. En een tuinafscheiding van alleen beton is ook mogelijk, dan heb je een sterke en duurzame schutting die een stoere uitstraling heeft.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button