Gezond(er) door een sauna
De Finnen weten het al heel lang: een kleine, goed verwarmde ruimte is niet alleen prettig op die koude winterdagen maar draagt ook bij aan je algehele gezondheid. Uit verschillende studies is gebleken dat een sauna je immuunsysteem en bloedsomloop verbetert, helpt te ontspannen en goed is voor je huid. Je hoeft er tegenwoordig ook niet meer voor naar een wellness of spa te gaan. Er zijn namelijk verschillende soorten sauna’s die geschikt zijn voor zowel in huis als in je tuin. We zetten de drie voornaamste voor je op een rij.
De Finse sauna
De nog steeds meest traditionele sauna is de versie afgeleid van hoe de Finnen deze ooit uitvonden. Een houten hut die tot ongeveer 80-90 graden verwarmd wordt. Van oudsher gebeurde dit door een houtkachel waar lavastenen op geplaatst werden en die zo de lucht verwarmde. Door het toenemend aantal sauna’s voor thuisgebruik zijn vele kachels inmiddels elektrisch waardoor ze zowel veiliger als ook gebruiksvriendelijker zijn. Wil je nou graag buiten genieten van de warmte, zeker in de koude wintermaanden? Kies dan voor een buitensauna. Naast de standaard vierkante opties kun je ook een ronde barrelsauna kopen. Hiermee voeg je direct een bijzonder element toe aan je tuin.
De infrarood sauna
Bij deze sauna worden door elektrisch verwarmde elementen infraroodstralen opgewekt. Anders dan bij de Finse variant verwarmen deze niet de lucht in de ruimte maar direct je huid. En dat maakt de infrarood sauna vooral geschikt voor mensen die de traditionele sauna te warm vinden. De temperatuur ligt bij deze manier van verwarmen namelijk tussen de 40 en 60 graden en dus beduidend lager. Ook mensen met reuma, spierklachten of gewrichtsproblemen hebben vaak veel baat bij deze warmtecabines. En dat komt dan juist door het feit dat de warmte niet via de lucht maar direct via je huid je lichaam in komt.
De stoomcabine
Hoewel eigenlijk geen sauna plaatsen we deze variant toch in dit rijtje. Want mocht je niet goed tegen de relatief droge lucht van een Finse sauna kunnen en de temperatuur van een infrarood sauna net te laag vinden dan is een stoomcabine een overweging waard. Hier is de luchtvochtigheid dermate hoog dat het uitermate geschikt is voor mensen met ademhalingsproblemen. En door de warmte krijg je min of meer hetzelfde effect als in een traditionele sauna en is het tevens heel goed voor je huid net als de eerste twee opties.
Vooral wanneer het kouder wordt spreekt de warmte van een sauna veel mensen enorm aan. Maar de ontspanning die het biedt en de verschillende gezondheidsvoordelen die het oplevert maakt deze warmtebron eigenlijk geschikt gedurende alle seizoenen. En als je voor jezelf goed uitzoekt welke variant jou het meest aanspreekt heb je gelukkig de keuze uit vele soorten en maten. We hopen je in ieder geval met bovenstaande opties een al beetje op weg te helpen.