Sport

Gino Bartali wint Tour de France 1938

Gino Bartali wint Tour de France 1938
Gino Bartali wint Tour de France 1938

31 juli 1938 – De Italiaan Gino Bartali won de Tour de France van 1938 na een spannende strijd met zijn directe concurrent de Belg Félicien Vervaecke. Gino Bartali won maar liefst acht van de tien bergetappes.

De 32e editie van de Ronde van Frankrijk begon op 5 juli in Parijs en eindigde ook weer in Parijs. Er stonden in totaal 96 renners verdeeld over 10 ploegen aan de start. Er waren 21 etappes gepland met een totale lengte van 4694 kilometer.

De Italiaanse renner Gino Bartali was samen met de Belgische renner Félicien Vervaecke de grote favoriet voor het eindklassement. In de achste etappe brak de strijd echt los en ging Gino Bartali vol in de aanval en veroverde het geel. Gino Bartali bleek ijzersterk in de Pyreneeën, maar brak op een gegeven moment zijn wiel en verloor daardoor zijn gele trui aan Félicien Vervaecke.

Na de individuele tijdrit verstevigde Félicien Vervaecke zijn positie met in totaal vier minuten voorsprong. Na een mooie etappezege van Gino Bartali was zijn achterstand nog maar één minuut en zou de beslissing in de Alpen vallen. Door veel pech voor Vervaecke en fantastisch klimwerk van Gino Bartali won hij uiteindelijk deze editie van de Tour de France.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button