Sport

Gino Bartali wint Tour de France 1948

Wielrenner Gino Bartali
Wielrenner Gino Bartali

25 juli 1948 – De Italiaanse wielrenner Gino Bartali won voor de tweede maal de Ronde van Frankrijk. Deze editie van de Tour begon hij gelijk ijzersterk en won ook de eerste etappe.

De 35e editie van de Tour de France begon op 30 juni in Parijs en eindigde ook weer in de Franse hoofdstad. Er stonden in totaal 120 renners verdeeld over 12 ploegen aan de start.

De winnaar van 1938 Gino Bartali stond na tien jaar afwezigheid weer aan de start en hij won direct de eerste etappe. De gele trui verloor hij echter na de tweede etappe. De Fransman Louison Bobet veroverde uiteindelijk de gele trui nadat hij al door een aantal renners was gedragen.

In de Pyreneeën ging de Italiaan Gino Bartali weer in de aanval en hij bleek onverslaanbaar maar pakte het geel nog niet terug van Louison Bobet, die wist namelijk goed te volgen in de Pyreneeën . In de Alpen deelde Bartali zijn tegenstander Bobet echter de genade klap uit.

Door het extreme slechte winterse weer liep Bartali weg van iedereen en wist tot op één minuut de geletruidrager te naderen. In de laatste Alpenrit sloeg Bartali genadeloos toe en nam de gele trui over en won hij de Tour de France van 1948. In totaal won Gino Bartali zeven etappes.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

3 Reacties

  1. ZIJN ER BOEKEN OVER BARTALI ZIJN LEVEN EN PRESTATIE’S VERKRIJGBAAR ?
    ZO JA ? WAAR ,EN ONDER WELKE UITGEVERIJ ?
    GRAAG REAKTIE .
    EEN FERVENTE WIELERFAN.
    PIERRE

    1. Wellicht reeds bekend maar nu in de boekhandel het boek Gino Bartali, de Leeuw van Toscane. Erg mooi. Heeft mij zelfs zo geinsprireerd dat ik volgend jaar zomer de twee fameuze etappes van Cannes naar Briancon (274km) en van Briancon naar Aix les Bains (263km) ga rijden.

  2. Belangstelling
    Ik was 10 jaar en had veel belangstelling na wielrennen,zo ook de tour de France.En zat nog op de lager school.Hoe het kwam weet zo niet van die belangstelling,ging vaak met me vader na wielwedstrijden kijken in omgeving van Eindhoven.Waar veel wielwedstrijden waren.Die gehouden werden in de steden en dorpen ooit reden er ook profs zo als Gerrit Schulte en later de tour de France renners zo als Wim van Est,Wout Wagtmans,Gerrit voorting en de Eindhoven Hans Dekkers en de onaflijke prof Harrie Schoenmakers waar veel mensen voor uit liepen.Er waren ook wielerwedstrij-
    den van amateurs die in de dorpen werden gehouden,waar ook veel bezoekers na toe gingen kijken.
    De mensen gingen kijken omdat er in de oorlog niets was 1940 tot 1945.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button