Oorlog

Max Kannewasser van Johnny & Jones omgekomen in Bergen-Belsen

Max Kannewasser van Johnny & Jones omgekomen in Bergen-Belsen
Max Kannewasser van Johnny & Jones omgekomen in Bergen-Belsen

15 april 1945 – Nadat Max Kannewasser, van het Amsterdamse jazz-duo Johnny & Jones, via de kampen Theresienstadt, Auschwitz, Sachsenhausen en Ohrdruf naar Bergen-Belsen gedeporteerd werd, stierf hij van uitputting.

Max Kannewasser werd geboren als Salomon Meyer op 24 september 1916 in een joods gezin. Hij kwam te werken bij de Bijenkorf, waar hij Nol van Wesel ontmoette. Ze zongen vaak samen op personeelsfeestjes, waarna ze in 1934 ontdekt werden.

Twee jaar later gaven ze hun baan op en gingen optreden onder de naam ‘Johnny & Jones’. Hun jazzy liedjes die begeleid werden op de banjo en hun teksten die met een Amerikaans accent werden uitgesproken, werden een groot succes.

Tijdens de Duitse bezetting mochten Johnny & Jones wegens hun joodse afkomst alleen nog maar voor joods publiek optreden en vanaf 1941 mochten ze helemaal niet meer zingen. Samen met hun echtgenotes werden Johnny & Jones in 1943 opgepakt en naar Westerbork gebracht.

Op 4 september 1944 werd Kannewasser met een van de laatste transporten uit Westerbork via verschillende kampen uiteindelijk naar Bergen-Belsen gedeporteerd, waar hij in de laatste oorlogsdagen van uitputting stierf.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button