Oorlog

Tiendaagse oorlog beëindigd

Tiendaagse Oorlog
Tiendaagse Oorlog beeindigd

7 juli 1991 – Met het tekenen van het Akkoord van Brioni, kwam er een einde aan de Tiendaagse oorlog die Joegoslavië startte na de Sloveense onafhankelijkheidsverklaring.

Op 23 december 1990 had de Sloveense bevolking al gestemd voor onafhankelijkheid van hun land. Net zoals Kroatië, stond Slovenië vervolgens op het punt om enkele maanden later de onafhankelijkheid uit te roepen. Joegoslavië wilde dit echter niet laten gebeuren.

Naar aanleiding van het referendum nam het Joegoslavische leger een aantal strategische punten in. Een dag na het uitroepen van de onafhankelijkheid, 25 juni 1991, begonnen de eerste schermutselingen en op 28 juni vonden de eerste gevechten plaats tussen het Sloveense leger en de Joegoslavische soldaten.

Bemiddeling van de Europese Unie om verdere gevechten te voorkomen mislukten en ondanks dat het Joegoslavische leger in de meerderheid was, wisten de Slovenen hen zware nederlagen toe te brengen. Enkele strategische punten, zoals vliegvelden en grensposten werden veroverd.

De Joegoslavische leiders konden het vervolgens niet eens worden over de strategie, doorgaan met de voorzichtige aanpak of een volle aanval, waarna op 3 juli een staakt-het-vuren werd overeengekomen. Vier dagen later kwam de korte oorlog officieel ten einde. Er kwamen ruim 200 mensen om het leven bij de Tiendaagse oorlog.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button