Sport

Schaakkampioen Bobby Fischer overleden

Schaakkampioen Bobby Fischer overleden
Schaakkampioen Bobby Fischer overleden

17 januari 2008 – De Amerikaans-IJslandse werd beschouwd als één van de beste en grootste schaakmeesters aller tijden. Hij was van 1972 tot 1975 wereldkampioen . Hij overleed Reykjavik.

Robert James Fischer werd op 9 maart geboren in Chicago, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar New York waar hij op zijn zesde van zijn zus leerde schaken. Hij had veel talent en op zijn veertiende werd hij kampioen van Amerika. Een jaar later werd hij , de jongste ooit.

Door zijn moeilijke karakter en de hoge eisen die Fischer aan toernooi directeuren stelde kreeg hij meerdere malen onenigheid met hen en hij werd zelfs onthouden van internationale toernooien. Toch kreeg hij dankzij Pal Benko een plek op het toernooi op Mallorco in 1970 die hij won, waarna hij de wereldkampioen Boris Spasski kon uitdagen.

Na een moeizame opening en het niet opkomen dagen bij de tweede partij met Spasski boog Bobby Fischer zijn 2-0 achterstand om en won uiteindelijk met 12,5 tegen 8,5 waarmee hij wereldkampioen werd. Daarna speelde Fischer twintig jaar geen officiële partijen. In 1975 eiste hij teveel om tegen uitdager Antatoli Karpov te spelen, waarna de titel aan Karpov werd toegewezen.

Pas in speelde hij opnieuw een wedstrijd, een revanchematch tegen Spasski die hij won. Door de situatie in Joegoslavië, waar de wedstrijd plaatsvond verbood de VS de wedstrijd. Fischer trok zich hier niets van aan en keerde na de wedstrijd niet meer terug naar zijn geboorteland. De Amerikaanse overheid vaardigde na gepeperde uitspraken over het beleid een arrestatiebevel uit.

Uiteindelijk werd hij op 2004 in Japan opgepakt en maanden vastengehouden. Hij deed afstand van zijn Amerikaans burgerschap waarna hem hielp door hem IJslander te maken. Hij bracht hij de laatste drie jaar van zijn leven door.

Hij overleed op 64-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Reykjavik door de gevolgen van .

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button