Oorlog

Dodelijke ontsnappingspoging Japanse gevangen uit kamp Cowra

Dodelijke ontsnappingspoging Japanse gevangen uit kamp Cowra
Dodelijke ontsnappingspoging Japanse gevangen uit kamp Cowra

– De uitbraakpoging van Japanse oorlogsgevangen in het kamp in Cowra, 400 kilometer ten westen van , leidde tot de dood van 231 van deze gevangenen. Daarnaast raakten er 108 gewond. Uiteindelijk wist niemand uit de handen van de bewaarders te blijven.

In het zaten 2.223 Japanners gevangen. Daarnaast waren er meer dan 16.000 Duitsers. De omstandigheden in het kamp waren goed te noemen, de gevangenen kregen voldoende eten en de Europese gevangenen konden zelfs in vrijheid werken op Australische boerderijen.

Ondanks deze omstandigheden kregen de bewaarders geruchten te horen dat de Japanse gevangenen wilden uitbreken. Voorzorgsmaatregelen werden getroffen en de gevangenen moesten worden overgeplaatst.

De nacht nadat dit bekend werd bij de gevangenen begonnen de Japanners, gewapend met honkbalknuppels, geïmproviseerde messen en andere wapens de hekken van het kamp te bestormen. De bewaarders openden het vuur op de menigte. Met doeken lukten het gevangenen over het prikkeldraad te klimmen.

De ontsnapte gevangenen vluchten het open veld in, maar werden enkele kilometers verderop opgevangen door de politie. Uiteindelijk lukte het niet één gevangene om uit te breken.

Er kwamen vier bewaarders om het leven die op de grond de menigte probeerde tegen te houden. De meeste gevangenen die om het leven kwamen, hadden zelfmoord gepleegd of waren door andere gevangenen om het leven gebracht.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button