Entertainment

Schrijver Aleksandr Solzjenitsyn overleden in Moskou

Schrijver Aleksandr Solzjenitsyn overleden in Moskou
Aleksandr Solzjenitsyn in Moskou

2008 – De Russische schrijver was jarenlang verbannen wegens zijn publicaties, maar was sinds weer welkom in zijn thuisland. De Russische nationalist overleed op 89-jarige leeftijd in Moskou.

Aleksandr Isajevitsj Solzjenitsyn werd geboren op 1918 in Kislovodsk. Al op jonge leeftijd was hij ervan overtuigd dat de buitenwereld op de hoogte gesteld moest worden van de situaties die plaatsvonden in de werkkampen in de Sovjet-Unie.

In de jaren ’50 schreef hij zijn eerste boek over de werkkampen (de goelag) “Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj”. Solzjenitsyn werd om zijn kritische noot gearresteerd en in 1974 verbannen uit de Sovjet-Unie. Hij vertrok via naar Vermont in de .

Intussen bleef Solzjenitsyn doorschrijven over de goelag en bereikte ook het grote publiek met zijn werk “De Goelag archipel”. Hij ontving voor zijn werken de Nobelprijs voor de Literatuur.

Nadat Michail Gorbatsjov partijleider werd, werd het rustiger in de Sovjet-Unie en mochten er langzamerhand weer boeken van Solzjenitsyn uitgebracht worden. In 1990 kreeg hij het staatsburgerschap terug en in 1994 verhuisde hij weer naar zijn thuisland.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button