Bouwwerken

Monument op de Dam onthult

Monument op de Dam onthult
Monument op de Dam onthult

4 mei 1956 – Het 22 meter hoge Nationaal Monument op de Dam, ontworpen door architect J.J.P. Oud, werd door koningin Juliana onthuld.

Het Monument op de Dam is opgericht als herdenking aan de slachtoffers en soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Vlak na de oorlog werd er al een vrijheidsboom voor het Paleis op de dam geplaatst. Kort daarna volgde een tijdelijk monument, een gebogen muur met elf nissen, met daarin even zoveel urnen met aarde van de begraafplaatsen van de Nederlandse provincies.

In1952 werd het plan voor een permanent monument op de Dam goedgekeurd door de Nederlandse regering. Architect Oud kreeg de opdracht en kunstenaar John Raedecker maakte een groot gedeelte van de beelden, maar overleed enkele maanden voor de onthulling. Zijn zoons maakten zijn werk af. Adriaan Roland Holst, Jan Meerwaldt en Anthonie Donkersloot waren verantwoordelijk voor de teksten op het monument.

Het Monument op de Dam bestaat uit een zuil, een gebogen muur en verschillende beelden. Vier geboeide mannen beelden de ellende van de oorlog uit. Het verzet wordt uitgebeeld door vier mannen, een vrouw met een kind op de arm met daaromheen enkele duiven symboliseren de overwinning, vrijheid en nieuw leven.

De onthulling van het monument werd door duizenden mensen bijgewoond.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button