AlgemeenGezondheid

Steeds vaker verzorging of verpleging thuis

In de Nederlandse gezondheidszorg zijn er fundamentele veranderingen gaande. Deze hebben diverse oorzaken. Enerzijds is er bijvoorbeeld een groeiende vraag naar zorg en verpleging vanwege de vergrijzing. En de hogere verwachtingen die men tegenwoordig stelt aan de zorgervaring en -kwaliteit. Anderzijds heeft de zorg ook met allerlei uitdagingen te maken zoals toenemende personeelstekorten en een budget dat niet meegroeit met de vraag. Diverse ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds vaker verzorging of verpleging aan huis gegeven wordt.

Thuiszorg en -verpleging met hulpmiddelen

Thuiszorg is de afgelopen decennia ontwikkeld van gezinsverzorging naar deskundige zorg- of verpleegkundige professionals die specifieke taken verrichten gericht op het verbeteren van de gezondheid of de fysieke toestand. Omdat mensen vaker zorg en / of verpleging aan huis krijgen, zijn er steeds meer hulpmiddelen die bijdragen aan het herstel of het verlenen van de zorg. Dit is niet alleen fijn voor de patiënt of client, maar ook een voordeel voor degene die de zorg verleent.

Het comfort en gemak van een ziekenhuisbed

Een goed voorbeeld hiervan is een ziekenhuisbed. Een dergelijk bed heeft als belangrijke voordelen dat het rug- en voetgedeelte elektrisch instelbaar zijn en het bed verrijdbaar is. Ook een belangrijk kenmerk is dat het gehele bed in hoogte te verstellen is. Ze noemen dergelijke bedden dan ook wel een hoog laag bed.

Doordat een ziekenhuisbed of hoog laag bed uitgebreide instellingsmogelijkheden heeft, draagt het bij aan een comfortabeler herstel. Iemand kan gemakkelijker in en uit bed stappen, en veranderen van houding. Daarnaast maken deze bedden het werk van zorgverleners ook een stuk eenvoudiger. Moet een patiënt of client in of van het bed verplaatst worden, dan zijn zorgverleners vaak geneigd mee te tillen. Een ziekenhuisbed maakt dit vanwege de instelbaarheid overbodig. Het is dan ook niet vreemd dat thuiszorgorganisaties een ziekenhuisbed steeds vaker verplichten, om zo te zware fysieke handelingen van de zorgverleners te voorkomen.

Steeds sterkere inzet op thuiszorg

Steeds sterkere inzet op thuiszorg

Een grotere vraag, en een kleiner aanbod. Je hoeft er geen economisch specialist voor te zijn dat die twee zaken niet samengaan. Om de zorg betaalbaar te houden, zijn er de afgelopen decennia al diverse grote veranderingen doorgevoerd. Denk alleen al het feit dat senioren eerst eigenlijk  standaard naar een bejaardentehuis verhuisden, en tegenwoordig alleen naar een verzorgingstehuis gaan als ze ook echt zorg nodig hebben. En zelfs dit laatste staat onder druk, aangezien er nu zoveel mogelijk ingezet wordt op het zelfstandig blijven wonen en thuiszorg krijgen. Hulpmiddelen dragen in deze ontwikkelingen bij aan een voorspoediger herstel en meer comfort.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button