Stadionramp WK Kwalificatiewedstrijd Guatemala – Costa Rica

Stadionramp WK kwalificatiewedstijd Guetemala - Costa Rica

WK kwalificatiewedstijd

1996 – Bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Guatemala en Costa Rica kwamen 79 mensen om het leven tijdens gedrang. Er probeerden 45.000 mensen het Mateo Flores stadion binnen te komen, terwijl er niet meer dan 30.000 toeschouwers toegestaan waren.

Het Mateo Flores stadion in Guetemala-stad bood ruimte aan 32.676 mensen, maar de FIFA had het maximum gesteld op 29.934. Er waren maar liefst 45.000 kaarten verkocht Naast het aantal dodelijke slachtoffers, raakten er ook nog eens zeker 147 supporters gewond. De voetbalbond van Guetemala verklaarde onschuldig te zijn aan de stadionramp.

Voordat de wedstrijd begon liepen de tribunes helemaal vol. De mensen op de voorste rij werden letterlijk tegen de hekken platgedrukt, ze konden geen kant op. Er waren volgens de autoriteiten voldoende beveiligingsmensen aanwezig, maar deze konden niet voorkomen dat het stadion meer bezoekers ontving dan mogelijk was.

De Guatemalteese voetbalbond, organisator van het WK-kwalificatieduel tussen Guatemala en Costa Rica, verklaarde onschuldig te zijn aan de verkoop van duizenden extra kaarten. De oorzaak van de tragedie in het Mateo Flores-stadion was dat er steeds meer fans op de al overvolle tribunes een plaats zochten. De toeschouwers op de eerste rijen werden tegen de hekken gedrukt.

De ramp in het Mateo Flores stadion was één an de ergste stadionrampen van de vorige eeuw.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*