Bomincident Nederland – Cyprus

1987 – Wat een feestelijke wedstrijd had moeten worden, mondde uit in een drama. Vlak na de snelle 1-0 ontplofte er een bom in het strafschopgebied van Cyprus en raakte de keeper van Cyprus gewond.

Nederland kon zich bij een zege plaatsen voor het EK en Cyprus was de ideale tegenstander voor een feestelijke avond in de Kuip. Het Nederlands Elftal kwam al snel op een 1-0 voorsprong en direct volgde een nieuwe aanval. Op dat moment explodeerde er echter een projectiel in het strafschopgebied van Cyprus.

De Cypriotische keeper Charitou raakte gewond en er ontstond veel tumult op en om het veld. De spelers verlieten het veld, maar uiteindelijk speelden ze de wedstrijd wel uit en Oranje won met 8-0. De gedachten van spelers en staf waren echter bij de mogelijke consequenties van het bomincident. Men was bang om uitgesloten te worden van deelname aan het EK 1988 in Duitsland.

De UEFA besloot om de wedstrijd om te zetten in een reglementaire 0-3 nederlaag waardoor Oranje zich nog niet gekwalificeerd had. De wedstrijd tegen Griekenland zou dan beslissend zijn. Nederland ging echter in beroep en mede door de verklaring van de arts die de keeper onderzocht had, werd besloten om de wedstrijd over te spelen. De keeper was niet gewond geraakt en was slechts getroffen door de schrik van de explosie. Nederland won de wedstrijd tegen Cyprus opnieuw en plaatste zich voor het EK Voetbal in Duitsland die ze later zouden winnen.

De man achter het bomincident had niet bedoeld om de bom in het veld te gooien, maar slechts een harde knal te willen. Hij werd veroordeeld tot 240 uur werkstraf.

 

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*