Scheepvaart

Explosie op de Oddysey veroorzaakt olieramp

Oddysey
Explosie op de Oddysey veroorzaakt olieramp

10 november 1988 –  De tanker Odyssey lekte 132.000 ton olie in zee nadat het, 1300 kilometer ten oosten van Nova Scotia, Canada, na een explosie was gezonken. 

De tanker was vanaf de Schotse Shetlandeilanden op weg naar het Canadese New Foundland, toen het in een storm terechtkwam. De tanker, gebouwd in 1971, zond een noodsignaal uit, maar hield koers richting de kust.

Er vond vervolgens een explosie plaats op het schip, waardoor er brand ontstond, het in twee stukken brak en snel begon te zinken. De olie aan boord van de Oddysey vatte vlam. De 27 bemanningsleden aan boord zagen geen kans om te ontkomen en kwamen allen om bij de ramp.

Door de zware weersomstandigheden kon men het lek in het schip niet dichten en voorkomen dat er meer olie uit het schip zou stromen. De vlammen zorgden er echter voor dat veel olie direct verbrandde. Mede hierdoor en een landafwaartse stroming werd een grote natuurramp voorkomen. De olieramp veroorzaakt door de Oddysey kwam echter wel in de top 10 van de grootste olierampen in de twintigste eeuw.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button