Slag bij Koersk

1943 – Het Duitse leger stond tussen en 23 augustus 1943 tegenover het Russische leger. Dit resulteerde in de grootste tankslag van de ; de Slag bij Koersk.

Koersk was voor de Duitsers de beste plek om een offensief uit te voeren, het was de meest vooruitgeschoven plek in het front. Het offensief kreeg de naam Zitadelle mee. De Duitsers zouden van zowel links als rechts aanvallen en als een tang de Russen in het midden verslaan.

De Russen mochten niets van de plannen weten, maar dankzij Russische spionnen wisten de Russen vrijwel elk detail van de aanval. De Russen waren dan ook goed voorbereid op de Slag bij Koersk..

De Duitsers begonnen de aanval op 11 juli 1943. Na een bombardement konden de troepen iets oprukken. De Russische versterkingen hielden dit echter al snel tegen. Een dag later vond de werkelijke slag plaats tussen meer dan 2000 tanks en kanonnen die elkaar op een open veld tegen kwamen.

De slag werd echter, ondanks de goede kansen van de Duitsers, afgebroken omdat er in Italië een invasie dreigde. Door de slag bij Koersk hadden de Duitsers zeer veel materiaal en mensen verloren, iets wat ze niet meer aan konden vullen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*