Politiek

Zoran Djindjic vermoord

Zoran Djindjic vermoord
Zoran Djindjic

12 maart – De premier van Servie, Zoran Djindjic, werd in Belgrado door sluipschutters doodgeschoten. Djindjic had door zijn pro-westerse houding veel vijanden gemaakt.

Djindjic werd op 1952 in Bosnie geboren en studeerde in Belgrado, waar hij interesse kreeg in de politiek. Hij was een voorstander van hervormingen. Na in de gevangenis te hebben gezeten, rondde Djindjic zijn studie af in .

Bij zijn terugkeer in in 1989, richtte hij samen met andere Serviers de Democratische Partij op. In 1996 werd Djindjic van Belgrado. Er zou sprake zijn geweest van verkiezingsfraude, maar dat is nooit bewezen. Djindjic had een belangrijke rol bij de opstand tegeb Milosevic. Vervolgens won zijn partij de verkiezingen in , waarna hij in januari 2001 premier werd van Joegoslavie.

Een maand voor de dood van Zoran Djindjic was er al een moordaanslag op hem mislukt. De misdaadclan Zemun werd later verantwoordelijk gehouden voor de . De dader van de aanslag werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 jaar.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button