Zakelijk

Hoe werkt milieubeheer met ISO 14001?

Het milieu is het grootste goed wat we hebben. We zitten midden in een klimaatcrisis. Het is tijd om actie te ondernemen. Certificeringen kunnen je helpen om richting te geven om aan de slag te gaan met duurzaamheid. ISO 14001 is zo’n norm met een duidelijke link met duurzaam ondernemen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Wat is ISO 14001?

Allereerst: wat is ISO 14001 precies? Als je er nog nooit van hebt gehoord, wordt het zeker tijd je erin te verdiepen. De ISO 14001 is een standaard voor het optuigen van ‘environmental management systemen’. Of in het goed Nederlands: milieubeheersystemen. Met een dergelijk systeem kun je als bedrijf je impact op het milieu identificeren, monitoren en beheren. Op die manier probeer je je negatieve impact op het milieu steeds kleiner te maken.

De gevolgen voor mens, dier en je omgeving, wegen dan steeds mee in de besluitvorming. Hoe ga je om met grondstoffen? Wat ga je doen aan vervuiling? Hoe zit het met je energie- en waterverbruik? Kun je iets doen aan klimaatadaptatie? En hoe zit het met je afvalmanagement?

Op de hoogte van milieuwetgeving

Op de hoogte van milieuwetgeving

Werken met de ISO 14001 certificering betekent dat je aan de slag moet met milieuwetgeving. Huur expertise in om uit te vinden aan welke eisen jouw bedrijf moet voldoen. Ga zelf ook op zoek naar manieren om milieuvriendelijker te werken. Pas als je weet op welke manieren de bedrijfsactiviteiten het milieu raken, kun je actie ondernemen.

Wanneer je op de hoogte bent van de wetgeving, kun je kijken naar het milieumanagementsysteem en hoe je deze inricht. Kom je er niet uit? Dan zijn er allerhande bedrijven die je kunnen assisteren.

Meer bewustzijn

Bij milieubeheer gaat het vooral om bewustzijn. Weten wat voor gevolgen jouw productieketen heeft voor de planeet. Uitzoeken hoe het zit met de ecologische voetafdruk van de processen binnen jouw bedrijf. Medewerkers motiveren om groener te denken en te doen. Je motiveert het huidige personeel, of trekt juist nieuw talent met een duurzame mindset aan.

Het is niet alleen een kwestie van bewustzijn, maar ook een kwestie van doen. Praktische zaken zoals het omlaag brengen van het energiegebruik, het besparen op water of het effectiever omgaan met afval doet je bedrijf goed. Bovendien leveren deze praktische zaken al snel behoorlijke kostenbesparingen op.

Natuurlijk is ook veilig werken cruciaal binnen elk bedrijf. De Safety Culture Ladder kan een interessant instrument zijn om de risico’s te verkleinen en de veiligheid te vergroten. Deze ladder motiveert bedrijven en personeel om beter na te denken over de veiligheid in het algemeen. Niet alleen binnen het eigen bedrijf en het eigen werk, maar in de hele keten. Bedrijven die goed presteren op de Veiligheidsladder, kunnen daarvan een (financieel) voordeel ondervinden bij bijvoorbeeld gunningen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button