Wonen & Lifestyle

De 10 beste reptielen voor in huis

Huisdieren zijn populair in , maar dan vooral de honden, katten en konijnen. Reptielen zijn voor veel mensen eng en ongemakkelijk, maar dat hoeft echt niet per se het geval te zijn. Daarbij wil je wel het juiste huisdier kiezen, maar dan kun je er ook jarenlang plezier aan beleven. Wij geven je hier onze top 10 van de meest populaire reptielen voor in huis.

Deze huisdieren kunnen wij in ieder geval aanraden!

1. Maisslangen

Maisslangen komen misschien eng over en vallen hun prooi ook zeker aan, maar ze zijn kalme huisdieren en niet al te groot. In de is dit dan ook al een populair huisdier. Daarnaast heb je er relatief weinig onderhoud aan en zijn ze ook bij uitstek geschikt voor beginnende huisdiereigenaren.

2. Luipaardgekko’s

Luipaardgekko’s springen er met name uit door het kenmerkende uiterlijk. Ook dit huisdier is bij uitstek geschikt voor beginners. Ze eten onder meer krekels en meelwormen. Licht is erg belangrijk voor deze dieren en ze hebben er zeker 12 uur per dag van nodig. Doordat ze volgzaam en kalm zijn maken ze een prettig huisdier voor jong en oud. Realiseer je wel dat luipaardgekko’s wel twintig jaar mee kunnen gaan.

3. Kameleon

De kameleon staat er op de eerste plaats om bekend dat hij vaak van kleur verandert. Veel mensen denken dat het dit doet om zich aan te passen aan de omgeving. De kameleon verandert namelijk vooral van kleur op basis van emotionele reacties of veranderingen in de omgeving met betrekking tot licht, vochtigheid en temperatuur. Realiseer je wel dat niet alle kameleons geschikt zijn als huisdier. Daarnaast is het verstandiger om voor de kameleon te kiezen als je al enige ervaring hebt met reptielen.

4. Kuifgekko’s

Vervolgens wijzen we je graag op de kuifgekko’s. Deze hebben kenmerkende uitpuilende ogen en schattig pootjes. Een interessant feit is dat er lange tijd van uit werd gegaan dat de kuifgekko was uitgestorven, totdat deze in de loop van de jaren negentig opnieuw werd gevonden. Het is erg eenvoudig om voor de kuifgekko te zorgen. Deze is daarom ook zeker geschikt voor kinderen.

5. Doosschildpadden

Een schildpad is al langer een geliefd huisdier in Nederland en er zijn verschillende populaire soorten, waaronder dus de doosschildpad. Wel is het belangrijk je te realiseren dat de dieren eenvoudig vijftig jaar leven. Wel is het iets lastiger om deze dieren te onderhouden en zullen kinderen ondersteuning van jou nodig hebben.

De top 10 reptielen als huisdier

6. De groene leguaan

Als je kiest voor een hagedis, dan is dit meestal het populairste dier. Het dier is tussen de veertig en de vijftig centimeter groot en daarmee dus een flink huisdier. Deze leguaan is dan ook met name geschikt voor de gevorderden reptieleneigenaar.

7. Baardagame

Ook de baardagame is een groter dier van maximaal een halve meter lang. Doordat dit dier een bijzonder vriendelijk karakter heeft, is deze wel geschikt voor beginners. Daarnaast ziet het beestje er gewoon superleuk uit. Daarmee verdient de baardagame zeker een plekje in onze top 10.

8. Koningspython

Dit klinkt misschien als een indrukwekkende slang, maar door hun rustige karakter zijn ze erg populair. Overigens adviseren we je om bij slangen altijd te kiezen voor een jong exemplaar, zodat je met deze mee kunt groeien. Andere alternatieven voor slagen zijn rattenslangen en kousenbandslangen.

9. Pijlgifkikkers

De pijlgifkikker is een voorbeeld van een tropische kikker. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid Amerika. De naam zal je misschien even afschrikken, maar het is goed om je te realiseren dat het gif in je huid zit en dat deze kikkers niet bijten. Het gif komt uitsluitend vrij tijdens stress. Pijlgifkikkers hebben vaak prachtige kleuren en dat is de nummer 1 reden waarom ze zo populair zijn.

10. Clown boomkikker

Tenslotte wijzen we je op dit bijzondere exemplaar. Het gaat om een echte minikikker, met een formaat van maximaal vijf centimeter. Deze dieren zijn ‘s nachts feller gekleurd dan tijdens het daglicht. Verder is het goed om in aanmerking te nemen dat deze dieren alleen levend voer eten. In Nederland zijn er gelukkig voldoende gespecialiseerde winkels die dit soort voeding kunnen leveren.

Hoe kies je het beste reptiel voor jouw huishouden?

Er zijn een aantal belangrijke criteria die je in aanmerking wilt nemen bij het kiezen van het beste reptiel voor jouw huis:

  1. Denk goed na over de ervaring die je hebt en kies een huisdier dat past bij jouw niveau.
  2. Kijk naar de levensverwachting van een dier en beoordeel of dit bij jou past.
  3. Inventariseer wat je nodig hebt om een reptiel de juiste huisvesting te geven en of je daar voldoende voor hebt.
Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button