Sport

Ferdi Kubler wint Tour de France 1950

Wielrenner Ferdi Kubler Tour de France 1950
Wielrenner Ferdi Kubler Tour de France 1950

7 augustus 1950 – Ferdi Kübler was de eerste Zwitser die de Tour de France op zijn naam wist te schrijven, dit had hij mede te danken omdat de hele Italiaanse ploeg was opgestapt.

De 37e editie van de Ronde van Frankrijk begon op 13 juli in Parijs en eindigde ook weer in Parijs. Er stonden 116 renners verdeeld over 14 ploegen aan de start. In totaal waren er 22 etappes gepland met een totale lengte van 4773 kilometer.

Ondanks dat de winnaar van het jaar ervoor, Fausto Coppi, wegens een blessure niet meedeed waren de Italianen wederom favoriet. Gino Bartali liet zien dat hij in de Pyreneeën de baas was en klopte iedereen, hierdoor kwam de Italiaan Fiorenzo Magni in het geel te rijden.

Gino Bartali was echter woedend bij aankomst, hij was samen met de Fransman Jean Robic gevallen. De menigte bestookte Gino Bartali met slechte woorden ook werd hij met een mes bedreigd. Gino Bartali besloot om zijn spullen te pakken, waarna de hele Italiaanse ploeg besloot naar huis te gaan.

Tijdens een andere etappe viel de Algerijn Abdelkader Zaaf, die op dat moment maar liefst 20 minuten voorsprong had op het peloton, in slaap nadat hij wijn had gedronken. Hij vervolgde zijn weg, lang nadat het peloton hem ingehaald had, in de verkeerde richting en wist de finish nooit meer te bereiken.

In de tweede Pyreneeënrit pakte Ferdi Kübler de gele trui en had 10 minuten voorsprong op zowel Géminiani als Bobet. Bobet viel in de Alpen nog aan maar het mocht niet meer baten, Ferdi Kübler won de Tour de France.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button