Sport

Fausto Coppi wint Tour de France 1949

Wielrenner Fausto Coppi
Wielrenner Fausto Coppi

20 juli 1949 – De Italiaanse renner Fausto Coppi wist de Ronde van Frankrijk te winnen voor zijn ploeggenoot Gino Bartali die het jaar ervoor de Tour de France al had gewonnen.

De 36e editie van de Tour de France startte op 30 juni in Parijs en zou ook weer eindigen in Parijs. Er stonden 120 renners verdeeld over 13 ploegen aan de start. Er waren 21 etappes met een totale lengte van 4819 kilometer.

De Fransman Jacques Marinelli kwam vrij snel in het geel te rijden en bouwde een voorsprong op van 18 minuten op de twee Italiaanse favorieten. Fausto Coppi kwam ook in de vijfde etappe nog eens ten val en wilde eigenlijk de strijd staken maar werd toch omgepraat om door te gaan.

In de Alpen lieten de ware favorieten zich zien. In de eerste Alpenrit gingen Fausto Coppi en Gino Bartali aan kop en namen een enorme voorsprong, op de top kreeg Gino Bartali een lekke band. Fausto Coppi was een ware sportman en wachtte op hem, ook gunde hij hem de etappezege en de gele trui omdat Bartali zijn verjaardag vierde.

In de Alpenrit naar Aosta reden ze weer aan kop en wederom kreeg Gino Bartali een lekke band, deze keer ging Fausto Coppi er vandoor en won de etappe en uiteindelijk de Tour de France van 1949.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button