Sport

Bernard Thevenet wint Tour de France 1975

Bernard Thevenet wint Tour de France 1975
Bernard Thevenet wint Tour de France 1975

20 juli 1975 – Door een enorme verrassing won de Franse wilerenner Bernard Thévenet de 62e Ronde van Frankrijk, de torenhoge favoriet Eddy Merckx kon zijn titel niet behouden.

De 62e Ronde van Frankrijk startte in Charleroi, er reden in totaal 140 renners mee verdeeld over 14 ploegen. De grootste favoriet was Eddy Merckx, die al sinds 1969 het peloton domineerde. Echter Merckx was niet in staat om zijn titel te prolongeren.

Er waren ook veel Fransen die het niet konden aanzien dat een Belg voor de zesde maal de Ronde van Frankrijk zou gaan winnen en dus het record van de Fransman Jacques Anquetil zou gaan verbeteren.

In de veertiende etappe gebeurde er iets ongelooflijks; een toeschouwer sprong uit het publiek en sloeg Eddy Merckx keihard op zijn kaak. Volgens velen zorgde dit incident ervoor dat hij uiteindelijk niet zijn zesde overwinning behaalde. Er reden in totaal elf Nederlanders mee die samen goed waren voor vijf etappe-overwinningen.

Mede door het incident met Merckx kon Bernard Thevenet de Tour de France van 1975 op zijn naam schrijven.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Een reactie

  1. Klopt bijna: Die toeschouwer bleef staan waar hij stond en sloeg hem op zijn zij, ter hoogte van zijn lever. Dagen later brak Merckx zijn bovenkaak bij een val.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button