Scheepvaart

Aanvaring tussen passagiersschepen Andrea Doria en Stockholm

Aanvaring tussen passagiersschepen Andrea Doria en Stockholm
Aanvaring tussen passagiersschepen Andrea Doria en

2 – De aanvaring tussen de schepen werd veroorzaakt door met name een mistbank. De schepen dachten elkaar te ontlopen, maar door een mistbank konden ze elkaar niet meer ontwijken. De Andrea Doria was direct na de aanvaring ten dode opgeschreven.

De Andrea Doria was een luxe cruiseschip die sinds 1952 verantwoordelijk was voor de verbinding tussen Genua en . Op 1 1956 werd begonnen aan de 101ste reis van de Andrea Doria. De Stockholm was vanuit New York onderweg naar Zweden.

De Andrea Doria kwam 240 kilometer voor de kust van New York terecht in een aantal mistbanken, maar men voer, iets rustiger, verder. Op de zag men een dichterbij komen en de gebruikelijke procedures werden op basis van de veronderstelling dat het schip een andere koers had, gevolgd.

Toen het schip dichterbij kwam werden berekeningen gemaakt en werd verondersteld dat de schepen elkaar wel zouden kunnen zien. Door een plotseling mistbank was dit niet het geval en kwamen de kapiteins ineens oog in oog met elkaar. Een was onvermijdelijk.

De Stockholm penetreerde de wand van de Andrea Doria en er ontstond een groot gat. Een aantal motoren raakten beschadigd, er stroomde water het schip binnen en een aantal hutten werden vernield.

Een aantal schepen kwamen hulp bieden en konden van de 1706 mensen die aan boord waren 1662 redden. De anderen vielen ten prooi aan het water. De Stockholm was zwaar beschadigd, maar kon gered worden. De Andrea Doria zonk de volgende dag naar een diepte van 68 meter.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button