Oorlog

Zeeslag bij Jutland

Zeeslag bij Jutland
bij Jutland

3 – De tweede en laatste zeeslag tussen de Engelse en Duitse marine vond plaats bij Jutland en werd ook wel de Slag voor het Skagerrak genoemd. Een jaar eerder vond de slag bij de Doggersbank plaats waar de Duitsers overvallen werden.

De Britten blokkeerden de Duitse havens en konden niet bevoorraad worden. De Duitsers hadden een plan bedacht om de Engelsen om de tuin te leiden, maar de Engelsen wisten de boodschappen te onderscheppen en te decoderen.

De slag begon op 1916 toen de Duitse uitbraak uitgevoerd werd. De Engelsen wachtten hen op ter hoogte van het Skagerrak, het water tussen en Denemarken, waar ze in de meerderheid waren ten opzichte van de Duitsers. De Duitsers waren minder zwaar bewapend, maar wel beter bepantserd.

De Engelsen verloren twee belangrijke grote schepen waarbij meer dan 2200 mensen om het leven kwamen, maar ook de Duitsers liepen averij op tegen de Britse overmacht. Na een vijf en een half uur durend gevecht trokken de Duitsers zich terug, waarna het nog een dag duurde voordat alle gevechten achter de rug waren. De Duitsers bereikten gehavend de thuishavens.

In totaal kwamen er ruim 6000 Britten om het leven en werden er 14 Engelse schepen tot zinken gebracht. Bij de Duitsers was dit minder dan de helft, maar strategisch gezien had de strijd voor beide partijen niets opgeleverd.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button