Oorlog

Von Stauffenberg pleegt aanslag op Adolf Hitler

Von Stauffenberg pleegt aanslag op Adolf Hitler
Von Stauffenberg pleegt aanslag op

– Kolonel Von Stauffenberg maakte deel uit van een ondergronds verzet tegen Adolf Hitler Hitler. Bij een militaire stafbespreking plaatste de kolonel een bom, die bij Hitler slechts licht verwondde.

Claus Philip Maria Graf Schenk von Stauffenberg ging traditiegetrouw vroeg het leger in. In stond hij in eerste instantie positief tegenover de komst van Hitler, maar kreeg al snel een afkeer tegen de -politiek aangaande de Joden en voorzag nadelige gevolgen van een .

Na de Kristallnacht in koos hij in het geheim de kant van het verzet. Ondertussen bleef hij doorgroeien in het leger en maakte deel uit van de groep vertrouwelingen van Hitler. Hij werd officier van de Wehrmacht en hij kwam terecht in kringen van officieren die Adolf Hitler wilden uitschakelen.

Op 20 juli was het juiste moment voor een aanslag, tijdens een militaire stafbespreking in een groot bunkercomplex in Oost-Pruisen. Von Stauffenberg wist voor zijn vertrek een koffer met een bom onder de tafel te zetten.

De bom ontplofte en doodde vier officieren, Adolf Hitler raakte lichtgewond. Nog dezelfde dag werd Von Stauffenberg overmeesterd en samen met de andere samenzweerders ter dood veroordeeld en gefusilleerd.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button