Oorlog

Dirigent Viktor Ullmann om het leven gebracht in Auschwitz

Dirigent Viktor Ullmann om het leven gebracht in Auschwitz
Dirigent Viktor Ullmann om het leven gebracht in Auschwitz

1 – Nadat hij in het Theresienstadt zijn meesterwerk schreef, werd de dirigent Viktor Ullmann naar Auschwitz gedeporteerd en daar twee dagen later in de gaskamer om het leven gebracht.

Viktor Ullmann werd in Teschen, destijds Oostenrijk-Hongarije. Ullmann kreeg via zijn al vroeg interesse in klassieke muziek en werd zelf dirigent van het Schauspielhaus Zürich.

Toen de ’s opkwamen in Zwitserland vertrok Ulmann terug naar Praag, waar hij bekend werd als musicus en internationaal gerenommeerd componist. In een paar jaar tijd schreef hij maar liefst veertig stukken voor kamermuziekensembles, piano, orkest, nog drie opera’s en vele liederen.

Nadat hij in wegens zijn -zijn een verbod kreeg opgelegd op de uitvoering van zijn muziek, werd hij drie jaar later naar Theresienstadt gedeporteerd. Hier werd hij echter productiever dan ooit en schreef er zijn absolute meesterwerk: Der Kaiser von Atlantis. Hiervan zag hij zelf nooit een uitvoering.

Op 16 oktober 1944 werd Ullmann naar het concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd, waar hij twee dagen later werd omgebracht.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button