Oorlog

De slag om Dien Bien Phu

De slag om Dien Bien Phu
De om

– De slag om Dien Bien Phu, tegen de Vietminh, bleek na 56 dagen voor Fransen niet meer te winnen, waardoor ze genoodzaakt waren zich over te geven.

De werkelijke slag om Dien Bien Phu was op 1 1954 begonnen, maar er was al veel aan voorafgegaan. Vietnam was lang onderdrukt geweest, onder andere door de Fransen. In de jaren ’30 ontstond er een nationalistische beweging; de Vietminh.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verloren de Fransen een deel van Vietnam aan , China en Engeland waardoor ook de Vietminh wat macht kon krijgen op het platteland. De Fransen konden met behulp van de Amerikanen de grote steden in haar macht krijgen. Dien Bien Phu was volgens de Fransen een belangrijke plaats in verband met de toevoer aan de Vietminh.

In maart 1954 begon de Vietminh echter de Dien Bien Phu terug te veroveren, wat de ommekeer betekende in de . De Amerikanen weigerden hulp te bieden en de Fransen verloren de slag en daarmee ook de oorlog in Vietnam. In totaal kwamen er bijna 500.000 mensen om het leven bij de oorlog. Het overgrote deel hiervan was Vietnamees.

In september 1954 werd Vietnam tijdens vredesbesprekingen in Genève in tweeën gedeeld; een communistisch en een nationalistisch deel. Ruim een jaar later begon de Vietnamoorlog.

Lees Vietnam-Oorlog wanneer je alles wilt weten over de Vietnamoorlog!

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button