Algemeen

Is de psychiatrie klaar voor alternatieve geneeskunde?

De laatste jaren lijkt de deur van de psychiatrie open te staan voor alternatieve geneeskundige middelen. Er wordt steeds meer onderzoek verricht naar de werking van psychedelische middelen bij PTSS, depressie en angststoornissen. Uit deze onderzoeken blijkt dat psychedelische middelen vaak groter en sneller effect hebben dan de huidige cognitieve therapieën.

Nieuwe behandeling milde, depressieve klachten bij jongeren?

De afgelopen COVID periode heeft zijn tol geëist van veel jongeren. Er is een toename gemeten van psychische klachten, zoals depressie en angst onder jongeren tussen de 20 en de 35 jaar. Daarnaast is er een toename van slaapproblematiek en eenzaamheid waardoor deze jongeren het leven net een voldoende geven.

Dampen inademen

Zou de inademing van de psychedelische stof 5-MeO-DMT uitkomst bieden? Deze stof wordt aangetroffen in de afscheiding van paratoïde klieren van Bufo alvarius-pad. Onderzoek uit 2020 laat zien dat de kwaliteit van het leven beduidend hoger beoordeeld werd na het inademen van gedroogde paddensecretie. De resultaten bleven ruim 4 weken later, bij het follow-up onderzoek ook gewaarborgd.

Niet alleen de kwaliteit van leven werd beter beoordeeld, maar ook gevoelens van depressie, angst en stress namen beduidend af met blijvend resultaat tot 4 weken.

Snel en effectief

Ook klinisch gediagnosticeerde patiënten met depressie en angststoornissen zagen aanzienlijke verbeteringen na gebruik van 5-Meo-DMT. Ruim 80 procent van deelnemers aan recent onderzoek geeft aan dat de klachten verbeterden. Daardoor lijkt 5-MeO-DMT klaar te zijn voor uitgebreid klinisch onderzoek om te kijken of dit middel in te zetten is als standaard behandeling bij depressie en angst.

Behandeling van PTSS met MDMA

In Amerika wordt bij de behandeling van PTSS steeds vaker MDMA ingezet. In verhouding tot de reguliere behandeling van PTSS, levert MDMA namelijk snellere en betere resultaten op. De resultaten zijn zelfs zo goed dat ruim 83 procent van de patiënten volledig geneest van zijn PTSS klachten. Resultaten die de reguliere, cognitieve therapieën niet kunnen evenaren.

Alternatieven mogelijk?

Hoewel MDMA het gouden ei lijkt, zijn er in de praktijk toch veel patiënten die niet kunnen deelnemen aan MDMA therapie. De bijwerkingen van MDMA zijn voor hartpatiënten niet te verdragen. Ook grootgebruikers van MDMA zijn niet geschikt voor deze behandeling. Daarom wordt er al met een schuin oog naar alternatieve gekeken in de psychedelische hoek. Vooral 5-MAPB lijkt veelbelovend, maar verder onderzoek moet uitwijzen of dit de volgende psychedelica is die klinisch wordt toegepast.

De weg lijkt vrij

We kunnen tot de conclusie komen dat de weg voorzichtig vrijgemaakt wordt voor psychedelica als reguliere behandelmethode. De snelle resultaten van psychedelica geven nieuwe mogelijkheden in de behandeling van resistente patiënten. Iets waar tot voor kort geen oplossing voor leek.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button