Algemeen

Dit dekt een rechtsbijstandverzekering allemaal

Verzekeringen kosten geld, maar je kunt er ook flink door besparen. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Van sommige verzekeringen is het nut direct duidelijk, terwijl dit voor andere verzekeringen niet geldt. Zo twijfelen veel mensen bijvoorbeeld over een rechtsbijstandverzekering. Lang niet iedereen weet namelijk wat deze verzekering precies dekt. Wanneer dit voor jou niet duidelijk is, besluit je mogelijk om een rechtsbijstandverzekering links te laten liggen. Zonde, want je kunt er namelijk veel baat bij hebben. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, vertellen wij je in deze tekst wat een rechtsbijstandverzekering allemaal dekt.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

De meeste mensen hebben weleens gehoord van een rechtsbijstandverzekering, maar wat is rechtsbijstand eigenlijk? In feite betekent dit niets anders dan dat je recht hebt op juridische hulp als je verzeild bent geraakt in een conflict. Je verwacht misschien niet snel dat je betrokken raakt bij een conflict, maar deze kans is groter dan je denkt. Sluit je geen rechtsbijstandverzekering af? Dan moet je de kosten voor juridische hulp uit eigen zak betalen. De kosten kunnen in dat geval flink oplopen, want juridische hulp is over het algemeen niet goedkoop. Wil je voorkomen dat je een torenhoge rekening gepresenteerd krijgt? Sluit dan een rechtsbijstandverzekering af.

Hier ben je voor verzekerd als je een rechtsbijstandverzekering afsluit

Nu je weet wat een rechtsbijstandverzekering is, ben je vast en zeker ook benieuwd waar je precies voor verzekerd bent. Dankzij de basisdekking ben je in ieder geval verzekerd voor juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland, als je getuigen bent in een strafzaak en als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders overlijdt of gewond raakt. Daarnaast heb je soms recht op een schadevergoeding als iemand niet kan betalen. Een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint of dat ontstaat binnen de wachttijd valt niet binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Dit geldt ook voor conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan.

De zaken die we hierboven aanhaalden maken onderdeel uit van de basisdekking. Bij de meeste verzekeraars kun je niet alleen voor deze dekking kiezen, maar moet je ook minimaal één aanvullende dekking kiezen. Vaak kun je kiezen uit dekkingen als Werk & Inkomen, Consument & Wonen, Verkeer en Fiscaal & Vermogen. Heb je niet voldoende aan één aanvullende dekking? Geen probleem, want je kunt een rechtsbijstandverzekering uitbreiden met meerdere aanvullende dekkingen.

Zo sluit je een rechtsbijstandverzekering af

Kan de dekking van een rechtsbijstandverzekering jou bekoren? Dan wil je deze verzekering zelf misschien ook wel afsluiten. Hier hoef je tegenwoordig de deur niet meer voor uit, want bij vrijwel iedere verzekeraar kun je online een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Verwacht overigens niet dat jouw verzekering direct ingaat nadat je hem hebt afgesloten. In de meeste gevallen geldt namelijk een wachttijd. Hierdoor heb je de eerste paar maanden na het afsluiten van de verzekering vaak geen recht op juridische hulp. Er zijn overigens wel situaties waarin een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd geldt.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button