Algemeen

Het lekkerste water van Nederland

Water: eigenlijk is er weinig zo belangrijk. We gebruiken het dagelijks om te drinken, te wassen, om schoon te maken. Nederland en water hebben dan ook een lange geschiedenis met elkaar. Niet gek dat Nederland een van de landen is met het beste drinkwater. Maar sommige gebieden in Nederland hebben het nog net iets gunstiger.

Drinkwater in Nederland

Het Nederlandse drinkwater is voor 60% afkomstig uit grondwater en 40% uit oppervlaktewater. Nadat het drinkwater gewonnen wordt, gaan de zuiveringsinstallaties aan de slag om het drinkwater geschikt te maken voor de leidingen van alle huishoudens. De standaarden hiervoor zijn hoog: Nederland stelt strenge eisen om het drinkwater zo kwalitatief mogelijk te maken.

De kwaliteit van ‘ons’ drinkwater

De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is van nature al hoog. Dit komt door strenge kwaliteitseisen, een goed onderhouden distributienetwerk van het water en bedrijven die zich allen inzetten ruim binnen de toegestane marges voor kwaliteit te blijven. Bovendien zit er geen chloor in het drinkwater, wat de smaak en de geur van het water natuurlijk ten goede komt.

Waar vind je het allerbeste drinkwater

Waar vind je het allerbeste drinkwater?

Waterkwaliteit verschilt hierin ook per regio. Je kunt namelijk hard en zacht water onderscheiden van elkaar. Hoe harder het water, hoe meer kalk dit water bevat. Kalk heeft verschillende nadelige gevolgen. Meer kalk in het water leidt tot een verminderde levensduur van apparaten, veel meer schoonmaakwerk en onderhoud van je woning en een mindere smaak van het drinkwater.

Zacht water is hierdoor van betere kwaliteit. Statistieken laten zien dat de noordelijke provincies van Nederland – met name Friesland – relatief zachter water hebben dan zuidelijke provincies. Je zou kunnen zeggen dat de waterkwaliteit daar dus nóg beter is.

Waterontharder voor zacht water

Wil je zelf ervaren hoe het is om de kwaliteit van je drinkwater te verbeteren? Dat kan met een waterontharder. Je sluit een waterontharder aan op de hoofdaansluiting van je woning. Deze haalt de kalk vervolgens uit je leidingwater, zodat je in je hele woning van zacht water kunt genieten.

Een waterontharder is aan te sluiten op de meeste leidingen en kan op nauwe plekken (zoals de meterkast) geplaatst worden. Bovendien kunnen waterontharders zonder stroom aangesloten worden. Het enige wat je moet doen is regelmatig het onthardingszout vervangen, om de werking van de waterontharder te garanderen. Je kunt gemakkelijk verschillende waterontharders vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw woning en wensen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button