Algemeen

Alles wat je wilt weten over een ORV

Een ORV, je hebt er misschien weleens over gehoord, weet dat het te maken heeft met een verzekering bij je overlijden, maar wat het precies is? Over je overlijden denk je liever niet te veel of te vaak na, maar voorbereid zijn is altijd goed. Dit geeft niet alleen jou, maar ook je nabestaanden een veiliger gevoel. Je zorgt er namelijk voor dat vele financiële risico’s gedekt worden wanneer je komt te overlijden. Wat een ORV precies is, wanneer je dit nodig kunt hebben en wat de kosten hiervan zijn, nemen we in deze blog graag met je door. 

Wat is een ORV?

Een ORV is een verzekeringssoort die wordt uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde. ORV is de afkorting van overlijdensrisicoverzekering. Je sluit deze af voor een bepaalde periode. Kom je binnen deze periode te overlijden? Dan wordt er een van tevoren afgesproken bedrag uitgekeerd aan de begunstigde van de ORV. Dit kunnen bijvoorbeeld kinderen, kleinkinderen of partners zijn. Ook kun je een compagnon waarmee je een onderneming bent gestart als begunstigde aanwijzen, of een hypotheekverstrekker. Zo krijgen ze na je overlijden een bedrag uitgekeerd waarmee ze de financiële gevolgen van je overlijden kunnen bekostigen.

Wanneer heb je een ORV nodig?

Er zijn vele redenen waarom een ORV afgesloten wordt. Eén van de voornaamste redenen blijft het beschermen van familieleden. Zo kan de studie van de kinderen of kleinkinderen bekostigd worden of kan je partner in jullie woning blijven wonen omdat met het uitgekeerde bedrag de hypotheek of huur betaald kan worden. Daarnaast vragen hypotheekverstrekkers je soms om een ORV af te sluiten bij je hypotheek. Zo weet de hypotheekverstrekker zeker dat de hypotheek (deels) betaald zal worden, ook wanneer je plots komt te overlijden. 

Wanneer heb je een ORV nodig

Hoeveel kost een ORV?

De kosten van een ORV kunnen erg verschillen. Dat komt omdat er verschillende vormen van ORV’s zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gelijkblijvende, lineair dalende of een annuïtair dalende premie. De verzekeringsperiode, je leeftijd, gezondheid, het verzekerde bedrag en het aantal verzekerde personen hebben ook allemaal invloed op hoeveel een overlijdensrisicoverzekering je uiteindelijk kost. Daarom is het altijd verstandig om de kosten van een overlijdensrisicoverzekering te berekenen voor jezelf. Zo weet je altijd van tevoren wat de kosten zullen zijn. Hiermee kun je voor jezelf de juiste ORV uitzoeken en afsluiten.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button