Algemeen

Alles wat je moet weten over een laadpaal installatie

Elektrisch rijden is, net als rijden op waterstof, ontzettend belangrijk voor de verduurzaming van het wagenpark. Steeds meer mensen maken dan ook de overstap naar elektrisch, waardoor de druk op het openbare laadnetwerk steeds groter wordt. Het aantal openbare laadpalen groeit minder hard dan het aantal elektrische auto’s, waardoor de kans op het vinden van een beschikbaar openbaar laadpunt steeds kleiner wordt. Een mogelijkheid om deze situatie te kunnen voorkomen is het (laten) plaatsen van een laadpaal thuis. Benieuwd hoe een installatie van een laadpaal thuis eruit ziet? Wij vertellen u er alles over.

Het inhuren van een vakman

Om te beginnen met wie de installatie gaat uitvoeren. Aangezien er sprake is van een relatief hoge spanning op het elektriciteitsnet en er flink wat risico’s bij komen kijken, is het verstandig om de installatie van een laadpaal over te laten aan vakmannen. Zij krijgen hier dagelijks mee te maken en weten waar zij op moet letten. Bovendien kan de installatie zeer gevaarlijke situaties (o.a. verhoogd brandgevaar) veroorzaken wanneer er iets fout gaat, wat je uiteraard te allen tijde wilt voorkomen.

Punten om rekening mee te houden

Punten om rekening mee te houden

Wanneer je het besluit hebt genomen om een laadpaal voor elektrische voertuigen te laten plaatsen, zijn er wel een aantal punten waar je je in moet verdiepen. Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de aansluiting in je meterkast. Voor de installateurs die het laadpunt komen installeren, is het van essentieel belang om te weten of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt. Als tweede is de plek van plaatsing iets om over na te denken. Niet alleen is dit voor jouzelf handig om te weten, ook heeft dit een invloed op de installatie. Stel je wilt de laadpaal acht meter van je huis af hebben, dan zijn er andere (of meer) onderdelen nodig dan wanneer je het laadstation aan huis wilt bevestigen. Bovendien kan er graafwerk bij komen kijken, wat ook vooraf bekend moet zijn bij de installateurs. Als derde is het verstandig om vooraf na te denken over de slimme functies waar je graag gebruik van zou willen maken, bijvoorbeeld dynamic load balancing of automatische facturering. Dit is niet alleen van invloed op de uiteindelijke keuze voor een laadstation, maar ook op de duur van de installatie. Voor bepaalde slimme functies kunnen extra installatie-uren nodig zijn.

Wat gaat de installatie kosten?

Naast de benoemde punten om rekening mee te houden, zijn uiteraard ook de kosten van belang. De kosten voor een laadpaal installeren kunnen verschillen en zijn afhankelijk van de volgende factoren: het type aansluiting (1-fase of 3-fase), afstand tussen de meterkast en het laadstation en (eventuele) extra werkzaamheden. Vaak komt een installatie uit op zo’n €400 tot €800, exclusief de kosten voor het laadstation zelf. Ook deze kosten kunnen verschillen, afhankelijk van het merk laadstation, de specificaties en de eventuele extra slimme functies.

Uiteindelijk kun je de plaatsing van een laadstation zo duur maken als je zelf wenst, mits je over de juiste mogelijkheden beschikt. Is het bij jou thuis niet mogelijk om het laadstation dicht bij de meterkast te plaatsen of moet er voor de plaatsing graafwerk worden verricht? Dan zal de prijs mogelijk wat duurder uitvallen dan gewenst. Desondanks is het overstappen naar elektrisch en het laten installeren van een laadpaal een ontzettend mooie investering. Niet alleen omdat het je op termijn kosten bespaart, maar ook omdat het bijdraagt aan een schoner milieu en een betere toekomst!

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button