Algemeen

Dit zijn de do’s en don’ts van geld lenen

Het lenen van een flink bedrag zorgt ervoor dat je de aankoop kunt doen die anders niet mogelijk is. Bij de meeste leningen staat het geld meteen op je rekening. Over een vooraf afgesproken periode betaal je de lening plus rente terug. Lenen kost je altijd geld, en het is niet geheel zonder risico. Dat risico kan je zo klein mogelijk houden door goed na te denken. Dit zijn de do’s en don’ts van geld lenen.

Do: blijf realistisch

Je kunt een aanvraag doen voor een lening van anderhalve ton om een Jaguar, of wat voor auto dan ook, te kopen. Je moet je alleen wel afvragen of dit slim is. Kijk goed naar je financiële situatie. De kredietverstrekker waar je geld gaat lenen controleert, als het een goede instantie is, of je het geleende bedrag (met de rente) kunt terugbetalen. Als dit niet het geval is komen zowel jij als de kredietverstrekker in de problemen. Laat je goed voorlichten over de lening en maak de beste keuze. Het is in ieders belang.

Don’t: te grote gok

Als je tegen een promotie op je werk zit aan te hikken of kans maakt op een flinke eindejaarsbonus, ligt er een mooi bedrag voor je in het vooruitzicht. Daarom lijkt het veilig om een lening af te sluiten. Je kunt beter twee keer nadenken. Geld dat nog niet binnen is moet nog niet worden uitgegeven. Iets met een beer en een huid. In het verleden zijn al veel mensen in de knel komen te zitten door dit soort fratsen. Een gokje kan best, maar het moet wel een realistische gok zijn.

Don’t te grote gok

Don’t: voorkom een negatieve BKR codering

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het bedrijf zit in Tiel en is de schrik van veel mensen. Vrijwel elke lening wordt geregistreerd bij het BKR. Zolang je alles keurig op tijd terugbetaalt, is er niks aan de hand. Maar als je een negatieve BKR codering krijgt, heb je een probleem.

Deze registratie krijg je als je een lening (bijvoorbeeld je hypotheek of telefoonabonnement) niet op tijd terug hebt betaald of meerdere maanden achterstand in de aflossing hebt. Een negatieve BKR-codering beschermt je tegen jezelf. Als je leningen niet kunt terugbetalen, kan je ook niet lenen. Een negatieve codering wil je niet hebben. Je krijgt bijvoorbeeld geen hypotheek meer of kunt geen andere leningen meer afsluiten.

Do: kies de juiste lening

Door de juiste lening af te sluiten, voorkom je voor jezelf problemen. Bij een persoonlijke lening staat het maandelijks terug te betalen bedrag vast. Je weet voor de hele looptijd van de lening waar je aan toe bent en kunt bij je maandelijkse lasten rekening houden met de lening die je terugbetaalt.

Een flexibele lening is een andere mogelijkheid. Dit is het vroegere doorlopend krediet. Je kunt van een vast bedrag steeds kleine beetjes lenen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je leent.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button