Heike Kamerlingh Onnes overleden

Heike Kamerlingh Onnes overleden

Heike Kamerlingh Onnes

– De Nederlands overleed op 72-jarige leeftijd in Leiden. Hij richtte zijn onderzoeken vooral op het vloeibaar maken van allerlei gassen.

Heike Kamerlingh Onnes werd geboren in Groningen, op 21 september 1853. Hij studeerde vanaf 1870 aan de Universiteit van Groningen en haalde daar zijn propedeuse in scheikunde. Hierna ging hij studeren aan de Universiteit van Heidelberg.

In 1882 versloeg hij Wilhem Röntgen bij het verkrijgen van de functie hoogleraar in de experimentele natuurkunde aan de Universiteit van Leiden. Hij werd op dertigjarige leeftijd gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

In 1911 ontdekte Onnes dat zuivere metalen bij extreem lage temperaturen supergeleidend werden. In 1913 kreeg hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor “zijn onderzoek naar de eigenschappen van materie bij lage temperaturen, hetgeen onder andere leidde tot de productie van vloeibaar helium.”

Een leuk detail is dat Albert Einstein na zijn studie solliciteerde bij Onnes. Onnes reageerde niet op de brief, maar zorgde er later wel voor dat Einstein naar Leiden kon komen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*